Сряда,

Революционна идея за данъците. Николай Василев запали фитила

От: СТАНДАРТ -
2267
Революционна идея за данъците. Николай Василев запали фитила
A
A
A

Революционна идея за данъците разви бившият царски вицепремиер Николай Василев, когото Слави Трифонов предложи за премиер. Данък общ доход и данък печалба да слязат от 10 на 9%, като контрапункт на вдигане на данъците. Така можем да имаме балансиран бюджет. В туризма предлагам 5% ДДС, а целият данък да намалее до 18% за всички сектори, запали фитила Василев в предаването "Офанзива" по Нова тв.

"В България няма закон, който да задължава веригите да слагат конкретна цена. Надценката може да е и 1000% - това е пазарна икономика. Конкуренцията между магазините води до пазарна цена. Анализ и информация за цените може, но контролът се нарича комунизъм и ние бягахме оттам. В Бюджет 2022 почти нямаше капиталови разходи, а социалните го издъниха. През последните 2 години и магистрали и поддръжката на пътища изгърмяха", подчерта той.

"Търговските аташета не бива да се занимават със счетоводство на супермаркети. Само Унгария въведе таван на цените, а там е най-високият дефицит и най-високата инфлация. България изостава с всички програми и пари по ПВУ", посочи икономистът. И допълни, че когато строителите изкопчват повече пари от държавата с висок корупционен риск, това се нарича "маймунски практики".

"Пенсиите е най-добре да се вдигат, но с по-голям икономически растеж. Против съм увеличението, което не е покрито с бюджетни приходи, а с дългове. Миналата година 10 млрд. са изхарчени за субсидии за ток. Нямаше анализи или дългосрочни политики. В момента даваме по 1 млрд. лева субсидии на месец за ток и сме като щраус, със заровена глава в пясъка. Това е популистка практика", сподели бившият министър.

В новата си книга Василев препоръчва концесия на инфраструктурата. "Всички магистрали, отсечките Велико Търново - Русе, от Мездра - Враца до Видин, цялата АМ "Черно море" от румънската до турската граница, отсечката до Македония. Така бюджетът няма да даде нито един лев и всички магистрали да започнат да се строят веднага. Магистрали, летища, пристанища, жп обекти и ВиК дружества да се концесионират. Така държавният бюджет няма да се меси, а частният бизнес да инвестира", смята Василев.

Според него хората, които не искат да влизаме в еврозоната, използват заблуди, за да уплашат хората с инфлация. "Спука се техният балон за Хърватия. Никаква инфлация няма с влизане в еврозоната", категоричен е той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com