Решават за заплатите в края на годината (ОБЗОР)

Решават за заплатите в края на годината (ОБЗОР) | StandartNews.com

Искам да дам двойно и на учителите, и на докторите, и на полицаите, обяви премиерът

Темата за повишаването на заплатите, както на учителите, така и в други сфери, трябва да се отложи за края на годината, когато ще е ясно има ли допълнителни приходи в бюджета и какви ще са параметрите за 2017 г. За това призова премиерът Бойко Борисов при посещение в Северозападна България. В Димово той откри ремонтирана пътна отсечка заедно с министрите Лиляна Павлова и Владислав Горанов.

"Винаги с министъра на финансите сме искали да се дава повече за образование, здравеопазване", изтъкна Борисов. По думите му анонсираното от министъра на образованието Меглена Кунева увеличение на учителските заплати може да бъде прието като добро пожелание. "Приемам, че с казаното от г-жа Кунева пред толкова хора е искала да покаже, че има грижа за тях. И то действително има", каза Борисов. За пример посочи, че от събраните допълнително средства от контрабанда в края на м.г. са дадени 20 млн. лв. допълнително за учителите.

"Ако всеки министър излезе и каже: "Аз искам за отбрана", другият каже - за полицаите или пожарникарите, третият - за учителите, четвъртият - за здравеопазване, цялата система ще се разбърка. Кой не иска да даде повече за учителите? Аз искам двойно да им дам. Искам и на докторите, и на полицаите да дам", каза още премиерът. Той обаче бе категоричен, че е против противопоставянето на съсловия, защото всички са изключително важни за обществото.

"Събраното от контрабанда ще инвестираме в Северозапада. Това е една прекрасна част от страната, но, за съжаление, е изоставена. Има ли път, ще дойдат инвеститори, направим ли детски градини и училища, ще останат и младите хора", посочи премиерът. В Монтана той допълни, че вижда бъдещето на Северозапада "с поток от коли и бизнес". "Ако всяко предишно правителство е построило по един път в мандата си, сега в бюджета щеше да има средства за по-високи заплати и по-високи пенсии", изтъкна Борисов. Там той инспектира и строежа на църквата "Свети Дух", за която правителството вече отпусна 1 млн. лв. Кметът Златко Живков му поиска още пари за осветление на стадион "Огоста" и за ремонта на няколко улици.

Борисов посети и Враца, където обясни, че на няколко места по главен път E79 може да се направи трилентов път и обеща да обсъди тази възможност с министрите на финансите и на регионалното развитие. Той упрекна кметове, че заради безотговорност и безхаберие през последните години се провалят европейски проекти и това налага да се използва финансов ресурс от държавата. "За Враца се правят доста неща. Нека да си направят проекта за водния цикъл, защото сега е спрян", препоръча премиерът.

"Където съм минал днеска - ей така, викат - дай пари. За асфалт дай. Дай за църква, за стадион дай. Навсякъде. Добре, 25 години какво дадоха... Считам, че и хората накрая си плащат страданието и с глупостта, като си избират кметове, които не вършат работа", обобщи резултатите от визитата си Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай