Реформаторите си писаха "Мн. добър" 4.50

Реформаторите си писаха "Мн. добър" 4.50 | StandartNews.com

Оценка 4.50 си поставиха министрите от Реформаторския блок за работата си в правителството през изминалите 100 дни. Те обаче уточниха, че не ангажират с оценката дейността на кабинета като цяло. "Общата преценка е, че е време да стъпим на педала и рязко да увеличим скоростта на реформите, запазвайки добрата посока на управлението до момента. Защото ако оценката ни е Мн. добър 4,50, и не е отличен, това е заради скоростта. За посоката би била сама по себе си отлична", заяви Радан Кънев в Поморие, където министри, депутати и съпредседатели на РБ се събраха на двудневната координационна среща.

По време на форума бяха начертани няколко приоритета - стабилност на управлението, консолидация на Реформаторския блок и управляващото мнозинство и ускоряване на реформите.

Съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски обяви, че реформаторите са удовлетворени от степента на консолидация и усилията за добро управление и заедно ще се явят на предстоящите местни избори.

"Ние сме удовлетворени от усилията на министрите и вицепремиера на РБ. За 100-те дни на управлението се постигна ключова актуализация на бюджета, реши се проблемът на вложителите в КТБ, прие се бюджет за 2015, направиха се промени в системите за сигурност, постигна се отпушване на еврофондовете и вече 4 оперативни програми са утвърдени, здравните реформи се задвижиха.", каза още Зеленогорски.

Радан Кънев допълни, че в максимална степен се съгласуват усилията на Министерството на правосъдието и Парламентарната група, и в близките 2-3 месеца парламентът ще заработи по Закона за съдебната власт и по съдебната реформа. Според него рефинансирането на дълга е добра икономическа мярка ,която ще позволи да се съберат всички кредити на държавата заедно и да се обединят в общи емисия, валута, лихвен процент и падежи, което да ги направи по-евтини и да гарантира стабилност и яснота.

"Начинът по който министърът на финансите изненада мнозинството, включително и министрите и депутатите на ГЕРБ, освен нас и партньорите, позволи на БСП да развие най-силната си атака срещу правителството до момента, което е тежък политически гаф", каза Кънев.

Министър Москов добави, че има нужда от по-активна комуникация в рамките на коалицията с ГЕРБ. Допуснахме добро решение като това за дълга, да се брандира като криза от опозицията, която мултиплицира публично една лъжа, каза още Москов.

Според реформаторите са необходими не 8 млрд. евро, а 9,5 мрд. евро, ако се запази същото ниво на дефицита.

"Ако не подкрепим дълга, това ще значи недостатъчно пари за здраве, образование, пенсии, т.е. за реформи, а това ще тласне страната към криза", коментира Зеленогорски.

Електронното здравеопазване и електронната здравна карта са в много напреднал етап, готов е и индивидуалният здравен идентификатор и тестова версия на електронната здравна система, които ще се въвеждат поетапно и до Нова година ще има видим за гражданите резултат, отчете здравният министър Петър Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай