Реформаторите сами си режат клона

Реформаторите сами си режат клона | StandartNews.com

Без единна регистрация за местния вот коалицията ще се пропука

Десните министри забуксуваха, а скандалите между лидерите пак пламват

Лятна буря в чаша вода ли е завихрил Реформаторският блок /РБ/, или данданиите от последните дни ще имат дългосрочни поражения върху за дясната коалиция? Изненадващо облаците над РБ се сгъстиха от всички възможни посоки - на правителствено, парламентарно и местно ниво. В тази суматоха влошените лични отношения между лидерските екипи, които отдавна не са тайна и за столичните кучета, допринасят за допълнителното объркване.
Първият сюжет касае сизифовските реформи, с които са се захванали сините министри. Съдебната сага напоследък ескалира до челен сблъсък между правосъдния министър Христо Иванов и жреците на Темида, во главе с главния прокурор Сотир Цацаров и Висшия съдебен съвет (ВСС). За загрубяването на играта говори и последната прокурорска проверка срещу министерството по дребен повод като поддръжката на климатици. В парламента пакетът от конституционни поправки бе блокиран, като при ключово гласуване в комисия цял един реформаторски

депутат се озова в Хелзинки

Миналият в режим на управление на щетите Радан Кънев излезе с ултиматум, че ако не мине съдебната реформа, блокът щял да предизвика правителствена криза и освен това, напук на АБВ, да сложи на трупчета пенсионната реформа на Калфин.
Следващият ход е и малките десни да заплашат с излизане на кабинета след оперетните подобни перчения на азбукарите и патриотите. Едва ли и най-големият наивник може да допусне, че някоя от настанилите се на държавната хранилка партии ще си тръгне тъкмо сега, когато започва отварянето на европейските фондове за програмния период 2014-2020 г. и се очаква над родината да се изсипе златен милиарден дъжд. Да не говорим, че РБ, със сегашния си изборен резултат, ще види седем министри и хиляди чиновници в правителство следващия път на куково лято.
Другите реформи, които реформаторските тарани движат - образователна, здравна, енергийна през шефа на КЕВР, също видимо буксуват. От една страна, отпор на промените оказват факторите, които ги устройва сегашното статукво. От друга, някои от идеите са твърде непопулярни и авантюристични - като ударната приватизация на болниците и държавното финансиране на частните училища, които могат да имат фатални последици за поколения напред.
На този фон Реформаторският блок е на път да извърши стратегическата грешка да се яви на местните избори на съставните си части и

те да играят една срещу друга

Последната им среща на върха не постигна видим напредък по пътя на единството. Все повече мечтата да се явят с единна регистрация на вота в цялата страна отшумява като приказка. За обединение настояват ДБГ на Кунева и НПСД на Корман Исмаилов. Изглежда, твърдо против са ДСБ с валидния аргумент, че тази мярка ще се използва за административно извиване на ръце, а пък и отношенията между ръководства на доста места са преминали в сферата на непоносимостта. СДС безспорно са най-големите оптимисти - Божидар Лукарски настоява общите кандидат-кметове поне в областните градове да бъдат издигнати чрез предварителни избори.

Почти сигурно е все пак, че в столицата блокът ще стегне редиците зад кандидатурата на ДСБ Вили Лилков, като единствената въпросителна остава поведението на ДБГ, които държаха доскоро на Соломон Паси. Сделка предполага начело на съветническата листа да застане човекът на Кунева Прошко Прошков, а тепърва предстои алаш-вериш около номинациите за районни кметове.

В някога синята Варна обаче РБ мощно се пропука - СДС и БЗНС пристанаха на сегашния кмет от ГЕРБ Иван Портних, а ДСБ удари рамо на независимия Чавдар Трифонов. Напрежение и разногласия спъват общите действия в Пловдив, Бургас, Стара Загора и в повечето от големите градове.
Драмата в сините редици се засилва и от изневерилия късмет на най-ярките действащи десни градоначалници напоследък. Случайно или не, кметовете на Пазарджик и Хасково

Тодор Попов и Георги Иванов бяха "дроннати"

/тв разследвания с дронове показаха китните им семейни имения/, а пък този на Карлово Емил Кабаиванов показно бе разхождан на разпит от ДАНС.
Затънал в тресавището на реформите и хаоса по места, РБ като че ли не осъзнава, че пясъкът в часовника изтича бързо. Неслучайно шефът на националния предизборен щаб Найден Зеленогорски заплаши с оставка, ако до 20 юли не бъде ясен форматът и общите параметри на коалиционните действия. Блокът се намира в цайтнот, след като на твърде малко места претендентите са изяснени, да не говорим за намирането на някаква обща визия и управленска платформа. Август е отпускарски месец, а от началото на септември до вота има месец и половина за гореща кампания. Фаталното закъснение с всеки изминал ден намалява шансовете на техните кандидатури да запознаят населението със своите персони и намерения.

Самият Кънев наскоро призна: "Местните ни структури бавно вървят в преговорите на терен и не изглеждат достатъчно подготвени, докато конкурентите ни вдясно, колегите от ГЕРБ, изглеждат великолепно подготвени и стоят много добре".
Реформаторската група, изненадващо инсталирана в изпълнителната власт, изглежда пак забравя златното правило -

само обединени биха могли да победят

а иначе поотделно ще ги бият и ГЕРБ, и левите. Местното самоуправление е гръбнакът на всяка политическа сила и сините рискуват да загубят и без това неособено силните си позиции в общините. Без влиятелни групи от съветници и кметове, те ще се превърнат в кафеджийски клуб от "жълтите павета", заложник на тежки и непопулярни реформи. Разнобоят на тези избори не само че няма да подобри атмосферата по върховете, но и ще превърне РБ в марка, изпразнена от съдържание.

Цветята на единството поникват плахо

Редица местни структури на реформаторите дават пример на скараните си шефове как се договарят и излъчват общи кандидатура. В Плевен например партиите дружно застанаха зад Георг Спартански, като в представянето му взеха участие бившият градоначалник Найден Зеленогорски и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Единството победи и във Велико Търново, където реформаторите си стиснаха ръцете за номинирането на Мирослав Трифонов. Адвокат Людмила Илиева ще представлява десницата в близкия град Горна Оряховица. В Банско РБ също успя да се сплоти зад Лазар Захов. В Добрич също бе постигната обща кандидатура на петорката - зам. областният управител от ДБГ Йордан Йорданов. В Разград обаче се появиха неразобрии, след като местният шеф на ДСБ Теодор Ролев се пусна в битката като независим кандидат. Той обясни, че е отказал предложението на партията си да се яви като кандидат на РБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай