Реформаторите с ултиматум към Радан (ОБЗОР)

Реформаторите с ултиматум към Радан (ОБЗОР) | StandartNews.com

Зоват го да напусне блока или да размисли. Той отказва да изтегли от властта зам.-министри и губернатори

ДСБ да напусне Реформаторския блок или да преосмисли решението си за минаване в опозиция. Този ултиматум ще поставят коалиционните партньори на тъмносините, научи "Стандарт".

РБ трябва да излязат с обща позиция във вторник. Сондажите в щабовете на петте партии в блока сочат, че засега партията на Радан Кънев остава изолирана в желанието да напусне управляващата коалиция.

"Ако ДСБ са последователни, ще трябва да излязат и от Блока", коментира пред "Стандарт" зам.-председателят на СДС Костадин Марков. Той обаче се надява хората на Радан да размислят. "Вярвам, че мъдростта може да надделее. Не смятам, че нещата са отишли толкова далеч, че да не може да се поправят. Тогава ще се запази стабилността", коментира Марков.
Партньорите в РБ още са в шок след крайния резултат от 5-часовото драматично заседание на националното ръководство на ДСБ в Поморие в събота вечер. На него партията реши да мине в опозиция, но здравният министър Петър Москов да остане в правителството. Москов се оттегля като зам.-председател на ДСБ, обаче остава неин редови член. За да бъде объркването пълно, Кънев се възпротивил на предложението, ако ДСБ излиза в опозиция, да изтегли и кадрите си от втория ешелон. Тъмносините разполагат с четирима зам.-министри (по един на образованието и вътрешните работи и двама в здравеопазването), двама областни управители - на Сливен и Видин, и двама заместник-губернатори - на Варна и Перник. Техен е и шефът на възловата КЕВР - Иван Иванов.

Малко след 22,30 часа в събота Радан Кънев изчете партийното решение, придружен от Москов. И декларира приятелски чувства: "Опитите оттук нататък между мен и Петър лично да бъдат вкарвани интриги също толкова неуспешни, колкото и в миналото". Вчера рано сутринта обаче направи рязък завой. "Пътищата ни в политиката се разделят. ДСБ няма право на министри, политическият гръб на Петър Москов вече е премиерът Борисов", каза Кънев и дори обяви, че чака ДСБ-Средец да обсъди евентуалното изключване на приятеля му от партията.

На свой ред Москов пък обясни решението си с необходимостта да се довършат започнатите реформи във всички сфери. Не е съгласен и с връщането на ДСБ към състоянието й на малка, капсулирана партия, от която нищо не зависи. "Няма да дам тази победа хей така на ДПС, няма да отстъпя позиции. За да можеш да реализираш идеите си, е нужно да имаш достъп до лостовете на властта", каза той и обяви, че се смята за министър на РБ. Малко по-късно премиерът Бойко Борисов му благодари, че остава на поста си и ще довърши започната тежка здравна реформа.

Съпартийците на Москов пък са разколебани за решението му. "Няма да хвърлим камък по Петър Москов, макар че заслужава дърво, защото и членовете на партията, и активът й очакваха от него друго действие", коментира Атанас Атанасов. Самият той трудно е взел решение да подаде оставка като шеф на Вътрешната комисия и на заседанието в събота питал защо, след като няма да се изтеглят зам.-министри, трябва да се оттегля. Зиг-загът в позицията на тъмносините продължи. Малко след като Радан Кънев отново призова колегите си от РБ да го последват в опозиция, "Стандарт" научи, че емисари са се опитали да преговарят за по-мека обща позиция. Идеята е във вторник, когато Изпълнителният съвет на РБ се събира, да се излезе с изявление, че реформаторите имат нагласа да излязат в опозиция, но засега ще продължат да подкрепят министрите си. Предложението обаче е било отхвърлено. От СДС вече обявиха, че не виждат основания за сваляне на доверие. "Смятаме, че управленската програма включва не само реформи в съдебната система, но и в икономиката, здравеопазването, образованието, антикорупционната политика, така че малкото препъникамъче в областта на правосъдието не би трябвало да окаже влияние върху цялостната реформа на държавата", коментира секретарят на СДС Филип Кирев. Днес и ръководството на ДБГ ще взема решение. Източници от партията са категорични, че то ще е оставане в управлението. Земеделецът Николай Ненчев вече е информирал партньорите си, че няма да подава оставка. По-комплицирана е ситуацията в НПСД - партията е взела решение да остане в управление, но заради приятелските си отношения с Радан Кънев лидерът Корман Исмаилов се чуди как да постъпи. Депутати от гражданската квота в РБ пък смятат решението на ДСБ за половинчато и обмислят дори напускане на парламента.


Бойко готов с наследник на Иванов

Изчаква реформаторите, Москов със свой кандидат

Премиерът Бойко Борисов има готов вариант за нов министър на правосъдието, научи "Стандарт". Името е споделил в тесен кръг, но изчаква, защото неочаквано вчера здравният министър Петър Москов обяви, че не намира за бламирана съдебната реформа и в знак на решимост да бъде продължена, е готов да предложи свой кандидат за овакантения от Христо Иванов пост. "Вярвам, че има стъпка назад и тя е номиниране на достоен правосъден министър. Това е моя цел", обяви той пред Нова тв. Москов отказа да разкрие име. Но близки до него довериха, че единият му вариант бил да издигне съпартийката си Екатерина Михайлова, за да се успокоят страстите в тъмносините редици, твърдят източници на "Стандарт".
Нови имена се завъртяха като претенденти за поста на правосъдния министър. Сред тях са бившият депутат от ГЕРБ и конституционен съдия Анастас Анастасов, авторитетен магистрат с име "Иван", заговори се и за бивш шеф на НС - Огнян Герджиков или Борислав Великов, който сега е депутат от РБ. Вече е ясно, че Меглена Кунева е отказала да седне в стола на Иванов.

Единствено сигурно е, че министърът трябва да бъде избран до сряда, когато конституционните промени влизат за окончателно приемане в НС.

"Министрите винаги досега сме ги избирали заедно с реформаторите. Нито те могат да назначат министър, нито аз. Министър на правосъдието, или когато се сменя който и да е министър, ще има след като двете основни партии одобрят заедно кандидатурата", отсече вчера премиерът Бойко Борисов.

Умуват за нова формула на управление

Нова формула на властта обмислят управляващите. Партньорите, подкрепящи кабинета, предлагат пренаписване на управленската програма, както и преподписване на коалиционното споразумение, стана ясно вчера. Пръв за това заговори съпредседателят на ПГ на реформаторите Найден Зеленогорски. "Ще поискаме гаранции, че ще има съдебна реформа. Искаме да видим докъде сме стигнали, да го прецизираме и да го подпишем отново", обясни той. Изненадващо вчера идеята бе подета и от съпредседателя на ПФ Красимир Каракачанов. "След решението на ДСБ има нужда от преформулиране на управленската програма и коалиционното споразумение", каза той. На въпрос на "Стандарт" дали патриотите ще се включат към коалиционното споразумение, което сега е само между ГЕРБ и РБ, а фронтът и АБВ подкрепят програмата, лидерът на ВМРО отговори, че предстои въпросът да се обсъжда с коалиционния им партньор НФСБ. Патриотите ще настояват актуализираният вариант да се разшири с повече от техните идеи, основно в сферата на борбата с битовата престъпност и реформа в енергетиката. Нов формат на управлението не изключи и парламентарният шеф Цецка Цачева. "Много важно е в следващите дни да се изяснят няколко неща. Първо, ще остане ли блокът и в какъв формат, ако една от партиите се оттегли. Оттам следва въпросът с кого тогава ГЕРБ има коалиционно споразумение - актът, който е основата за изграждане на това управление", каза тя пред "Канал 3".

Борисов: Кънев се готви за президентския вот

Не трябва да залагаме държавата за една лична амбиция, каза премиерът

Радан Кънев започва кампанията си за президентските избори. Това разчете Бойко Борисов в действията на лидера на ДСБ.
"Става ми ясно, че на човека, към когото винаги съм имал приятелско отношение, мисля, че е взаимно - Радан Кънев, целта е президентските избори. Аз така го разчитам. Започна предизборната кампания за президентските избори. Пожелавам му успех, ако това им е тактиката", каза премиерът вчера след откриването на рехабилитирания път край Разлог. И допълни: "Никога не трябва, ако сме истински родолюбци, избрани на тези постове, да залагаме човешки съдби, да залагаме, ако щете, цялата държава - за една или втора лична амбиция".

Борисов припомни, че няма навик да коментира други партии. Защото всеки от лидерите отговаря за своята партия. "Можеше да седнем и да търсим вариант за общ кандидат. Не разпитвам министрите на тази тема. Нашата работа е да правим пътища, пречиствателни станции, болници, поликлиники, да заздравим отбраната, да имаме реформи там, където са необходими. Призовавам за малко повече спокойствие и такт", каза още министър-председателят.

"Стабилността от моя страна няма да бъде нарушена. И нищо не го налага. Само преди месец и половина имаше избори, знаем какви са резултатите. Нищо добро не би ни донесло след 2 месеца пак да има, нищо по-различно няма да е", продължи Бойко Борисов. Той подчерта, че правосъдната система е консервативна и "трудно може с резки движения да се реформира изведнъж". Премиерът изрази надежда, че в сряда промените на конституцията да бъдат потвърдени. Борисов припомни как преди година никой не е вярвал, че ще има разделяне на ВСС, че съдии ще избират съдии, а прокурори - прокурори, че главният прокурор ще се отчита в парламента, че ще се засили ролята на Инспектората, че изборът ще става с 2/3 от депутатите в парламента. "Но се стигна до друго - да сложим още един прокурор, който да е абсолютно независим от никого. Трябва ли обаче, образно казано, половината партии да имат един прокурор, другата половина - друг прокурор? Защото заместник главен прокурор, но абсолютно независим от никой, го прави безконтролен. Значи към единия искаме да има контрол, а към другия - да няма контрол. Кое ще е това лице, което ще овластим с неограничени и неконтролирани права, за да прави каквото пожелае?", попита Борисов. И заяви, че се надява на разум и мъдрост в реформаторите. "Нека мине емоцията им. Аз имам договор с РБ. Във вторник да кажат какво мислят да правят", заключи Борисов.
Владимир Симеонов

АБВ няма да урежда свои в кабинета

АБВ няма да предложи нов правосъден министър, защото от нас не трябва да се очакват кадрови натиск или стремеж за кадрова реализация. Това заяви зам.-шефът на партията Румен Петков пред Фокус.
"Не считам, че трябва да бъдем активна страна. Можем да участваме в дискусия за това, което предстои в съдебната реформа, ние ще направим много сериозни предложения за законодателни промени", каза той.
Според Петков АБВ участва в правителството със своя съзнателен избор. "АБВ прави политика в това правителство. В социалната сфера министър Калфин и нашата парламентарна група постигнаха изключително сериозни резултати от гледна точка на бъдещето на българското общество и граждани. Ние се занимаваме с реално правене на политика, а не с фойерверки и шумотевици, продиктувани от неясни съображения или по-скоро от зле прикрита политическа несъстоятелност, зад която всъщност не стои нищо", коментира Петков пред Фокус.

БСП тества тъмносините с вот на недоверие

БСП ще тества опозиционността на ДСБ, внасяйки вот на недоверие срещу кабинета след Нова година. Това обяви соцдепутатът Корнелия Нинова вчера. Тя обясни, че досега левицата не е могла да го направи, защото гласове не са били достатъчни. "Но сега ще поставим опозиционността на ДСБ на изпитание и ще видим дали те ще подкрепят този вот. Една от темите ще бъде здравеопазване и ще видим дали те са такива, или всичко е цирк", каза Нинова.
Тя определи решението на тъмносините като "политическа шизофрения". По думите й оставането на здравния министър Петър Москов в управлението ясно доказвало, че "правителството не е съставено на политически принцип, а е клуб по интереси". Според нея необходимостта от промяна на сегашната политика на управляващите е основателна причина за предсрочни избори. Иначе "заради пазарлъците в коалицията, ни чака политическа нестабилност, която няма да доведе до нищо добро за хората", каза още Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай