Реформаторите: Намалете депутатските заплати с 20%

Реформаторите: Намалете депутатските заплати с 20% | StandartNews.com

Велико Търново. Реформаторският блок в старата столица настоява всички народни представители да получават 80 % от възнагражденията си до края на 2013 година, а министрите - не повече от 80 % от заплатата си. Реформаторският блок предлага субсидиите на политическите партии за последното тримесечие на 2013 г. да се намалят с 20 % , а НЗОК да отмени решението си за финансиране на болничната помощ с 80 %.

Предложенията са събрани в политическа декларация, с която Областният съвет на Реформаторите излезе след заседание във вторник във Велико Търново. Повод за нея стана решението на управляващите болниците да бъдат финансирани за дейността си едва на 80 %.

„След демонизирането на българските лекари, днес сме свидетели на поредното унищожаване на работещите болници. След като по време на управлението на ГЕРБ само в нашата област бяха закрити болничните заведения в Полски Тръмбеш и Елена, сега пък БСП, ДПС и Атака решиха, че болниците в България ще бъдат финансирани на 80 % от дейността им", се казва в нея.

Реформаторите във Велико Търново твърдят, че управляващите са неспособни да направят здравеопазването достъпно за всички българи. В декларацията си те настояват бюджетите на Народното събрание и Министерски съвет да се намалят в разходната им част с 20 % за последното тримесечие на 2013 година.

„Всички спестени средства от горните мерки да бъдат оползотворени за дофинансирането на българското здравеопазване чрез актуализация на бюджета на НЗОК за 2013 година. 100 % от глобите за отсъствие на народни представители от заседания на Народното събрание да се преведат в НЗОК или във фонда за лечение на деца", настояват от Реформаторски блок – Велико Търново.

Д-р Ваньо Шарков каза че декларацията е изпратена до всички медии за да могат институциите и депутатите солидарно да решат дали могат да си намалят заплатите за да се спаси здравеопазването до края на тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай