Реформаторите биха отбой за оставки на министри

Реформаторите биха отбой за оставки на министри | StandartNews.com

Блокът да заработи по друг начин, за да е стабилен партньор, поиска Москов

Ще си направим харакири, ако Христо Иванов си тръгне, пошегува се Даниел Вълчев

Реформаторите биха отбой за рокади в кабинета, след като в продължение на дни водиха задочни спорове кой да си тръгне. "Оставката на който и да е министър не стои на дневен ред в коалицията". Това заяви здравният министър и зам.-шеф на ДСБ Петър Москов вчера. Според него няма предпоставки за промени в правителството. В същото време Москов призна за проблеми между отделните партии в Блока. "В момента той не функционира като единен политически организъм", смята здравният министър. И предупреди, че ако Реформаторският блок не започне да работи по друг начин, няма как да гарантира, че е стабилен партньор. "Съдебната реформа не се прави за някой или против някой, тя се прави, за да работи системата прозрачно и да дава резултат", коментира още Петър Москов.

Според него мнозинството трябва да бъде на висотата си и да потвърди положените си вече подписи под консенсуса за конституцията.

"Разговорите за промените в основния закон станаха сектантски", заяви пък Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите". Той смята, че всеки, чието мнение се различава от това на Христо Иванов относно съдебната реформа, бива анатемосан. "През последните месеци се създаде впечатление, че всеки, който изрази мнение за съдебната реформа и то не съвпада с това на другите, излиза, че е мръсник по душа или има голям заговор. Този разговор става религиозен и анатемосват хората с различно мнение", коментира Вълчев по Нова тв. "Ще си направя харакири". С тази ирония той отговори на въпрос за своите действия, ако правосъдният министър подаде оставка.

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева смята, че на министър Иванов трябва да му се помогне. "Нападките срещу него не са свързани с ДБГ, още по-малко с мен", каза още тя.

Повече спешни лекари догодина

От следващата година ще има повече работещи в центровете за спешна помощ, съобщи здравният министър Петър Москов. "На законодателно ниво реформата в здравеопазването е започнала", каза той пред бТВ. По отношение на опасенията, че с въвеждането на здравната карта ще бъдат намалени болниците и броят на леглата, Москов посочи, че в България броят на леглата е близо два пъти повече от средния в ЕС. На места тази диспропорция дори била по-голяма, което, според министъра, служи на определени бизнес интереси.

От април отпадат частично клиничните пътеки. На лечебните заведения ще се плаща средна стойност на преминал пациент. Целта е да се ограничи вписването на фалшиви диагнози. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай