Реформатори искат извинение от Радан (ОБЗОР)

Реформатори искат извинение от Радан (ОБЗОР) | StandartNews.com

Що за хора канят някого, за да го освиркат, питат от ДБГ. СДС настоява за изясняване на отношенията в блока

Публично извинение от Радан Кънев и от ДСБ поискаха реформатори. Повод бе неделният конгрес на тъмносините, който грозно освирка съпредседателя на блока Найден Зеленогорски и ентусиазирано аплодира бившата социалистка Татяна Дончева.

"Ще настоявам за публично извинение от ръководството на ДСБ за отношението към съпредседателя на реформаторите Найден Зеленогорски - един доказано дясно мислещ лидер с три сериозни мажоритарни избора зад гърба си", написа във фейсбук депутатът и зам.-председател на Движение България на гражданите (ДБГ) Димитър Танев. "Следващите ни общи стъпки с ДСБ минават през задгърбване на лицемерната двойственост и танца вляво", отсече той. Социалната мрежа буквално завря вчера от гневни постове на десни, възмутени както от отношението на Кънев и хората му към партньорите си, така и от продължаващия двойствен живот на ДСБ - хем на власт, хем в опозиция.

Що за хора канят някого, за да го освиркат, заяви във фейсбук още един депутат на ДБГ - Антони Тренчев. Според него ДСБ никога не е видяла лошо от Найден Зеленогорски - "той винаги е медиатор и обединител, нещо, което в обострени ситуации му е коствало доста конфронтации вътре в нашата партия".

Той изразява разочарованието си от решенията на ДСБ, "или по-скоро от невземането на такива". "В блока, ама в опозиция; в опозиция, ама с две оставки и половината от властовите постове... Оставаме в изчерпания блок, докато си правим нов десен проект (иначе стриктна линия срещу всякакъв конфликт на интереси). Пък понеже социологията на новия десен проект (с видни десни фигури като Татяна Дончева вероятно) е доста зле, се нарамваме с тежката задача да консолидираме блока. Всъщност така и не чухме нищо за новия проект на Радан", пише Тренчев.

Никой не е очаквал различно решение от това ДСБ да остане в Реформаторския блок, коментира и Даниел Вълчев (ДБГ). "През последните месеци социологията ясно показа, че нов проект, предлаган от Радан Кънев, се колебае някъде около или под статистическата грешка", каза той и добави, че основният проблем е свързан с лидера на ДСБ.

"В момента, в който се разбра, че Радан Кънев не може да оглави еднолично Реформаторския блок, изведнъж всякакви проблеми започнаха да се появяват", обобщи Вълчев. Според него отвън коалицията изглеждала като някакви хора, които собствените си работи не могат да решат, а камо ли работите на хората.

Общинският съветник от Реформаторския блок и лидер на младежката организация на ДБГ Стефан Марков, който присъства на тъмносиния конгрес в неделя, също заяви във фейсбук, че се надява причините за решението да са оценка на направена грешка в миналото, а не близките до статистическа грешка резултати от последно социологическо проучване за "нов десен проект".

Сериозен разговор как партиите в блока продължават да работят заедно поиска още в неделя лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски. "Очаквахме ясна позиция, а получихме продължаване на раздвоението", коментира Лукарски.

Бунт срещу Радан назрява от неделя в собствената му партия. След националното събрание ДСБ не е същата, заяви пред "Стандарт" Стоян Стоянов, активист на партията от варненската организация. По думите му решението ДСБ да остане в Реформаторския блок, въпреки твърденията на Кънев, че това е провален проект, е шизофренично, както и поисканият от Радан мандат да прави паралелно нов широк политически съюз. Тревога будят и промените в устава. Те предвиждат националното ръководство да назначава и освобождава областните председатели, независимо от позицията на местните структури. Общинските организации няма да имат право да формират своя политика, а ще се подчиняват безпрекословно на по-висшестоящите органи. Делегатите бяха принудени да приемат промените, без дори да бъдат изслушани предложенията им след натиск на ръководството и ултиматуми. "Атанас Атанасов се държа с нас като с кошаревски свидетели", възмути се Стоянов. Именно ДСБ-Варна оказа отпор на форума. Към активистите от морската столица се присъединиха и тъмносини от Бургас, Пловдив, София-град и София-област. Сега опозиционерите ще си дадат срок да анализират случилото се, за да решат какви ще са по-нататъшните им действия. Подаването на оставки е един от възможните ходове. Заканите прозвучаха още в зала 3 на НДК. От София-област пък направо заплашиха с колективна оставка.

Атанасов отписа Москов

Министър Москов да го мисли оттук нататък премиерът Бойко Борисов. Ние нямаме хора във властта. Присъдата над съпартиеца си произнесе вчера зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов. А по повод на сравнението, което Борисов направи между ДСБ и двуглава ламя, депутатът заяви: "В народните приказки двуглавата ламя е с голяма сила."
Кунева и Лукарски няма да се откажат от властта, посочи Атанасов. Затова от ДСБ са поискали подкрепа да се опитат да върнат блока на първоначалните заявени ценности и програма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай