Реформата на Бъчварова не мина в НС (ОБЗОР)

Реформата на Бъчварова не мина в НС (ОБЗОР) | StandartNews.com

Законът "Бъчварова" за МВР не мина през вътрешната парламентарна комисия. Шест депутати дадоха зелена светлина на промените в Закона за МВР, разбунили полицаите, трима бяха категорично "против" и седем се обявиха "въздържал се". Още в началото на заседанието на закона "не му вървеше". Социалистът Красимир Янков поиска той да не се гледа заради трусовете, които създал. Председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов не прие аргумента на червения депутат, след което Янков го "удари на чест" и се обърна към ексминистъра на вътрешните работи: "Този закон поставя под съмнение вашата професионална гледна точка". "Някои партии правят реформи, други ги спират", включи се с коментар и Румяна Бъчварова. Тя посочи, че нейният проект не отричал закона "Цветанов", а го доразвивал.

"По-добре да се опиташ да направиш нещо, отколкото нищо да не правиш", допълни тя. Бъчварова настоя за подкрепа за закона, за да може МВР да се модернизира. Според нея ако проектът мине, то със сигурност ще има по-добри резултати в МВР. Левицата е против прехвърлянето на министерски правомощия към професионалното ръководство. Това е бягство от отговорност, не сме съгласни, подчерта и левият депутат Атанас Мерджанов. Според него неуместни били в момента промените предвид демотивацията на полицейския състав. Реформи трябва да има, но реформи не се правят в края на втората година на едно управление, допълни той. От ДПС обявиха, че ще се въздържат. Имало текстове, които подкрепят, и такива, които не подкрепят. Според тях обезпокоително било отрицателното становище на полицейския синдикат. АБВ също не скриха притесненията си от закона. Реформаторът опозиционер Атанас Атанасов също скочи на проекта "Бъчварова", подчертавайки, че той цели икономии за сметка на Фонд "Работна заплата". Цветан Цветанов посочи, че имало много добри предложения в проекта, но не покривали очакванията в сектор "Сигурност", нито пък обещанията на ГЕРБ в сектора. Няма реална комуникация между МВР и вътрешната комисия, отново критикува той Бъчварова. Аз не зная и досега кой предложи този законопроект, подчерта председателят на вътрешната комисия.

"Госпожо Бъчварова, вие носите негативи за сметка на някой друг", обърна се той към министъра и подчерта, че тя не е успяла да вникне добре в закона.

След като проектът не получи подкрепата на ресорната комисия, министърът заяви, че няма да подава оставка. Гласуването от депутатите тя си обясни с неразбиране на намеренията в закона, както и на нежеланието МВР да се реформира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай