Референдумът на Възраждане влиза в парламента, борбата приключва

Предложението за допитването беше внесено на 7 април от Инициативен комитет

Референдумът на Възраждане влиза в парламента, борбата приключва | StandartNews.com

Народното събрание се очаква да обсъди днес предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. Това е втора точка в предвидения за днес дневен ред.

Предложението за допитването беше внесено на 7 април от Инициативен комитет и придружено от над 600 хиляди подписа. По данни на вносителите, след проверка от Главната дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) е установено, че налице са над 470 хиляди валидни подписа на български граждани. 

Говорителят на Инициативния комитет и депутат от „Възраждане“ Деян Николов коментира, че до 7 юли Народното събрание е задължено да излезе с решение за провеждане на референдум за запазване на българския лев. Той посочи, че според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, в рамките на три месеца от внасянето на подписката НС трябва да се произнесе с решение за провеждане на референдум, ако има над 400 хиляди подписа, както е в случая.

Преди два дни правната комисия отхвърли предложението за провеждане на национален референдум за запазване на българския лев. „Против“ бяха от ДПС и „Продължаваме промяната-Демократична България“, в подкрепа на такова допитване гласуваха от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ", а ГЕРБ-СДС се въздържаха. Становището на комисията към Народното събрание е, че не следва да се проведе референдум с този въпрос.

Вчера лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че ще поискат разговор с президента, чиято, по думите му, е отговорността да опази законността и Конституцията, като свика референдума, въпреки незаконното решение на Народното събрание. Освен това от партията обявиха, че ще сезират Конституционния съд и прокуратурата.

Преди разглеждането на предложението за националното допитване от 9:00 часа ще се проведе блицконтрол, в който, според правилника на Народното събрание, на въпроси на депутати ще отговарят премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. По-късно през деня е предвиден и редовен парламентарен контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай