Рединг: Президентът да потърси политическо съгласие

Рединг: Президентът да потърси политическо съгласие | StandartNews.com

Брюксел. "Очаквам от президента Росен Плевнелиев да потърси политическо съгласие в името на България", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг по БНР. "Ще го помоля да направи всичко, което е в неговите възможности, и да призове за политическа стабилност и за национално съгласие между политическите партии", каза тя.

"Много е важно обществото да се гради на основата на баланс на политическите сили. Затова искам да отправя призив за политическа стабилност и национално единство. Смятам, че политическите партии в страната трябва да се съберат заедно и да намерят необходимите решения.", призова Рединг. 

По думите й, реформите в правосъдната система, предприети от България, са в начален етап и те трябва да продължат, "не за да бъде доволен един или друг комисар, а заради правата на гражданите, доверието им в държавата и заради националната икономика." Рединг заяви, че ще настоява пред президента именно за продължаване на необходимите реформи и ще го призове да съдейства за постигане на политическа стабилност и съгласие между политическите партии.

Преди дни пред българските медии Вивиан Рединг изрази своята подкрепа за протестиращите граждани, които искат промяна в страната в посока възстановяване на върховенството на закона, срещу корупцията и за ускоряване на реформите.

Вивиан Рединг отговаря за правосъдието, основните права и гражданството и идва в България за поредния кръг от така наречения "граждански диалог", с който европейските институции търсят пряка връзка с хората. Рединг пристига на посещение у нас в понеделник и ще има среща с държавния глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай