Развръзката за Шенген. Мария Габриел разкри стъпките

Ние имаме силна позиция заради резултатите и фактите, каза вицепремиерът

Развръзката за Шенген. Мария Габриел разкри стъпките | StandartNews.com

България настоява до края на годината да имаме много ясна времева рамка за влизането в Шенген. Темата Шенген е показателна за това как с резутлати, с единство, можеш да отстояваш позицията си. Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„Ние имаме силна позиция заради резултатите и фактите“, изтъкна тя.

Габриел благодари на европейските депутати за силната подкрепа. „България, влизайки в Шенген, може да допринесе шенгенското пространство да стане по-безопасно и сигурно“, каза тя.

„България проявява разбиране към вътрешнополитическите ситуации, но България ще си отстоява до последния ден извоюваното с много усилия и резултати“, заяви външният министър.

Тя оцени като „много положителен знак“ решението на Нидерландия да ни допусне в Шенген.

„Идеята за поетапно влизане не е нова. Ако имаме поетално влизане, което ясно очертва въздушни, морски и сухопътни граници, това би дало голяма яснота“, каза Габриел, но подчерта: „Нашите резултати са за сухопътните граници“.

„Ние не искаме нещо, което не сме заслужили“, категорична беше тя.

На въпроса дали има вероятност България и Румъния да бъдат разделени в преговорния процес, тя отговори: „До този момент нямаме основание да смятаме. Миналата година имаше вариант да бъдем разделени – нито едната, нито другата държава постигна напредък“.

Външният министър обясни, че позицията на Унгария за влизането на България в Шенген не е изненада. „С министъра на външните работи на Унгария имахме разговор преди седмици, в който той много ясно, че тази тема е свързана с въпрос за националната сигурност“.

„Унгария много ясно и по дипломатически път изрази своето виждане. В момента за нас е много важно“, добави тя.

Според Габриел е много важно процесът по конституционните промени да бъде завършен. Всички тези теми дават чувство за справедливост на българските граждани, смята тя.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай