Разузнаването минава на подчинение на премиера

Законите за специалните служби качени на сайта на МС

Разузнаването минава на подчинение на премиера | StandartNews.com

София. Разузнаването минава на подчинение на премиера, става ясно от публикувания проектозакон на сайта на Министерския съвет. Късно в понеделник на страницата на правителството са качени и проектозаконите за служба "Военна информация" и Националната служба за охрана.

Законите за специалните служби ще бъдат подложени на публично обсъждане в президентството след 10 дни, съобщи президентът Росен Плевнелиев. Специалните служби ще имат устройствени закони за първи път от 22 години. Досега те функционираха по текст от преходните разпоредби на Закона за отбраната. Разузнаването минава на подчинение на премиера, а Националната служба за охрана остава при президента.

„За мен това е историческо постижение, защото имаме пълен консенсус. Доказахме, че КСНС работи по смислени проекти, защото 22 години всеки искаше да си загради дворчето”, коментира Плевнелиев.

Националната разузнавателна служба става ДАР - Държавна агенция за разузнаване. Подобно на ДАНС разузнаването се девоенизира и началникът, бригаден генерал Драгомир Димитров, ще бъде генерален директор.

Разузнаването ще бъде контролирано от специална комисия в парламента. Контрол по харченето на пари за задгранични операции ще осъществява инспектор в службата, който има право да докладва директно на премиера.

В проектозаконите за специалните служби се забранява роднини и свързани лица да работят заедно, разузнавачите нямат право да имат регистрирани търговски дружества, а елитните гардове да се занимават с каквато и да било друга дейност извън службата за охрана. Бодигардовете на властта нямат право на синдикална дейност. Те остават под пагон заради специфичния си режим на работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай