Разузнавачи стават президенти

Разузнавачи стават президенти | StandartNews.com

София. Служители на бъдещата Държавна агенция "Разузнаване" ще могат да бъдат избирани за президент, вицепрезидент, депутати в родния и Европейския парламент, както и за кметове. Ако спечелят изборите за народни представители от независима листа, тяхното място в родното ЦРУ ще се пази и те ще могат да се върнат на служба след изтичане на мандата им. Същото се отнася и ако бъдат избрани за кмет от независима листа.

Това е записано в проектозакона за новата агенция, която ще наследи Националната разузнавателна служба. В случай че бъдат издигнати от партия, разузнавачите ще трябва да напуснат службата. В проекта не се казва какво се случва с независимите кандидати за президент и за депутати, както и за тези, които на по-късен етап получат подкрепа от политическа партия.

От проекта става ясно, че разузнавачите ще могат да използват различни професии за прикритие, включително и свободните. Това означава, че често разведките могат да се представят и за журналисти, за да събират информация. Дава се възможност на разузнаването да регистрира фирми, за да върши дейността си под прикритие. Ако досега имаше негласното правило, че НРС не може да работи на територията на страната, то с новия закон това ограничение пада за ДАР. Единствено агенцията няма да може да се използва за задачи от вътрешнополитически характер.

Законът за разведките беше публикуван заедно с проектозаконите за националната сигурност, за военното разузнаване и за Националната служба за охрана на сайта на Министерски съвет. Със закона за националната сигурност на практика се дават по-големи правомощия на Съвета по сигурността към Министерски съвет. Така той ще се превърне в "шапка" на спецслужбите. Националната служба за охрана (НСО) ще може да следи за личната хигиена на персонала, който се грижи за храната и напитките на "Дондуков" 1 и 2, както и във всички министерства, предвижда устройственият закон. Държавните гардове ще трябва да следят какво ядат и пият пазените от тях лица. Според закона с охрана ще се движат премиерът, президентът, министрите, членовете на Конституционния съд, главният прокурор, шефовете на ВКС и ВАС, както и кметът на столицата. Те няма да имат право да отказват услугите на НСО. Вече се дава възможност и охранители да пазят посланиците ни зад граница. Промяната се налага след опита за отвличане на посланика ни в Йемен през май от терористи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай