Разцепление отвътре. Петков загуби едната си патерица

Мандатоносител скочи срещу изпращането на оръжие за Украйна и нахока премиера

Разцепление отвътре. Петков загуби едната си патерица | StandartNews.com

Изпращането на оръжие за Украйна раздели не само управляващата коалиция, но и самата първа политическа сила. Един от мандатоносителите на Кирил Петков му обърна гръб и го засипа с остра критика заради призива българите да дарят по една заплата за боеприпаси, които да бъдат изпратени в помощ на Киев.

„Политическо Движение Социалдемократи“ не споделя призива на премиера Кирил Петков за даряване на пари за оръжие, се казва в позиция на партията, изпратена до медиите.

Социалдемократите получиха най-големия транш от партийните субсидии от трите формации, които си дадоха имената за изборите през ноември миналата година. Другите две бяха Волт на Настимир Ананиев и Средна европейска класа.

„Партия „Политическо Движение Социалдемократи“ е част и един от мандатоносителите на Коалиция „Продължаваме промяната“, но ние носим и отговорност пред нашите избиратели“, посочват от формацията.

От партията определят призива на премиера като грешен, неприемлив и неадекватен на ситуацията.

„Интересът на българските граждани е над всичко и, в условията на галопираща инфлация и крайна бедност на мнозинството от народа, да се призовава за отделяне на една заплата, е апел за това да гладуваш, да не може да си платиш сметките и да не си задоволиш основните нужди за цял месец“, отбелязват от партията и допълват, че голямата част от българските граждани живеят от заплата до заплата.  

Партията припомня позицията си, че осъжда всякакви военни действия и призовава за мирни преговори с Русия под егидата на ООН. „Внасянето на оръжия няма да прекрати конфликта, а много вероятно е да го разрасне“, посочват от формацията.  

„Политическо Движение Социалдемократи“ вижда сериозни проблеми в публичната комуникация на управлението и някои от политическите му позиции. „Нужна е по-мъдра и по-умерена външна политика без крайни ястребски позиции и решения, основана изцяло на българските интереси. Време е за преосмислянето на тези аспекти във водената политика“, отбелязват от формацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай