Разнобой между БСП и Чобанов

Няма да въведем необлагаем минимум за доходите, заяви финансовият министър

Разнобой между БСП и Чобанов | StandartNews.com

Разнобой между БСП и финансовия министър Петър Чобанов се очертава при формирането на бюджета за 2014 г. Като всеки ковчежник Чобанов държи строга дисциплина. БСП отсече, че няма да отстъпи от четири обещания - увеличаване на минималната работна заплата на 340 лв. от 1 януари, с нея да растат майчинските, замразяване с 1 г. на стажа и възрастта за пенсиониране, както и връщане на швейцарското правило за излизане в пенсия. Шефката на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова отрече с изявлението си червените да дават сигнал към правителството, нито към партньорите си във властта от ДПС. По повод отказа на Чобанов да отмени данък лихва, станал известен като "налога Дянков", Нинова отбеляза, че БСП остро възрази срещу приемането му, но в предизборната си програма не е поела ангажимент да го отмени. Неведнъж соцлидерът Сергей Станишев обаче е давал обещание, че налогът ще падне. Вчера на заседание на тристранката Чобанов обяви, че финансовото министерство няма да се откаже и от данъка върху лихвите по депозитите. Срещу налога са и синдикатите, и работодателите.

"Бюджетът разчита на 90-те млн. лв. приходи от него догодина, които може да бъдат насочени към други сфери като образование", посочи Чобанов. И обясни, че семейното подоходно облагане остава за втората половина от мандата на правителството. Това също е предизборно обещание на БСП, което обаче не е обвързано със срок в идеите на левицата. Друг подобен ангажимент на БСП - за връщане на необлагаемия минимум за доходите с размера на минималната работна заплата, също няма да се реализира от 2014 г. Работодателите са против подобна мярка, както и правителството, защото бюджетът ще се лиши от сериозен ресурс. "Това означава в джобовете на хората с ниски доходи всеки месец да влизат 30 лв. повече", защити необлагаемия минимум Николай Ненков от КНСБ.

Преференцията за млади семейства с жилищна ипотека може и да не бъде премахната, както предвижда финансовото министерство. Вероятно подкрепата ще бъде променена, така че Еврокомисията да не я атакува, заяви още Чобанов. Ведомството му предлагаше да отпадне преференцията, при която от данъчната основа се приспадаха лихвите по ипотечни кредити на млади семейства, в които единият от партньорите е до 35 г. До момента от тази възможност са се възползвали 5000 семейства. Според зам.-министъра на финансите Людмила Петкова преференцията поражда много спорове защо само семейства с брак може да се възползват. ЕК завела наказателна процедура срещу България, защото облекчението може да се ползва само от български граждани, но не и от граждани от други държави в ЕС. Които вероятно ще бъдат включени в преференцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай