Разнобой за "Белене" между премиера и Промяната

От парламентарната група на ПП се разграничиха от изказването на Кирил Петков

Разнобой за "Белене" между премиера и Промяната | StandartNews.com

От парламентарната група на “Продължаваме промяната” се разграничиха от изказването на премиера Кирил Петков по време на интервю за една от големите телевизии у нас. В понеделник той категорично заяви, че не се планира строителството на АЕЦ “Белене” на журналистически въпрос.

Днес от Изпълнителното бюро на БСП излязоха и с официална позиция по повода, тъй като от партията винаги категорично са се застъпвали за развитието на ядрената енергетика и конкретно за изграждането на електроцентралата в Белене. В нея посочват, че изхождат от коалиционното споразумение за управление на страната в частта за енергетиката. От левицата пишат, че се придържат стриктно към текста на споразумението.

Драгомир Стойнев от социалистите коментира темата и в кулоарите на Народното събрание. Той посочи, че от БСП смятат, че са необходими нови ядрени мощности, но според коалиционното споразумение трябва да има публичен анализ, на база на който да се оцени дали има необходимост от строежа на АЕЦ “Белене”, както и каква ще бъде площадката и типа на реакторите в нея.

“За втори път Кирил Петков си позволява да казва кой проект е рентабилен и кой - не. (...) Ако е направил такъв анализ, нека той стане публичен и да разберем на какво се дължи това негово мнение.”, каза Стойнев пред журналисти. По неговите думи от от левицата искат да “светнат лампата”, с която да кажат, че всеки е длъжен да спазва коалиционното споразумение.

Според ПП обаче проблем няма, тъй като те също са на мнение, че решение трябва да се вземе след експертна оценка и заседание на коалиционния съвет. Те се разграничиха от думите на лидера на политическата им формация и министър-председател на България Кирил Петков. Радослав Рибарски от ПП заяви, че не мисли, че има някакво отстъпление от коалиционното споразумение и ще се разгледат всички възможности.

По думите му комуникацията с коалиционните им партньори е добра. Дори днес са обсъждали кога да се свика коалиционен експертен съвет, за да се вземе решение по този въпрос.“Защо Петков е толкова категоричен, трябва да питате него”, заяви Рибарски и подчерта, че управлението е стабилно, предаде "Монитор".

Такова мнение изрази и председателят на ПГ на “Демократична България” Христо Иванов. Той посочи, че в коалицията има различни политически оценки за икономическите перспективи, и това се отразява в коалиционното споразумение.

Той определи изказването на премиера като лично мнение от позицията му на икономист, който се е занимавал с енергийни въпроси. “Никой не може да забрани на никого определени реалности да бъдат коментирани”, допълни Иванов.

Очаквано, от опозицията видяха появилото се напрежение като признак за раздор в коалицията. По думите на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова през последните няколко дни все по-ясно се очертават различията в управляващото мнозинство. Според нея партньорите имат различия по някои основни теми като максималния осигурителен доход, дефицитът в бюджета и строителството на проекта АЕЦ “Белене”. “Тук големият въпрос е всъщност какво крепи тази коалиция - дали желанието им да направят добро за България или просто жаждата за власт”, коментира депутатът. 

Според ДПС управляващото мнозинство няма яснота как и по какъв начин да бъдат изградени ядрените мощности в България. “Вие представяте ли си две противоположни политически формации ДБ, които са против ядрената енергия и то подчертано, от другата страна са БСП, които през цялото време от 1981-ва година досега се чудят как и по какъв начин да построят АЕЦ “Белене”, а на средата си представям г-н Кирил Петков, на който все още не му е ясно какво е енергетика”, допълни Рамадан Аталай от движението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай