Разкритие. Кои вкарват нови ченгета в парламента

Коментар за бъдещото НС

Разкритие. Кои вкарват нови ченгета в парламента | StandartNews.com

"От 1990 година насам, от Великото народно събрание (ВНС) до бъдещото 48 Народно събрание (НС), не е имало парламенти, в които сред депутатите (преди това и в листите) да не са се оказвали хора, свързани с бившите служби.

Така че аз очаквам и в този парламент да има такива хора. Преди две седмици проверявахме извънпарламентарните партии, които ще участват в изборите. В техните листи също имаше хора, свързани с бившите служби и на мен ми е много интересно дали тези кандидати ще останат в листите… Мисля, че и този път партиите изпуснаха шанса за чисти листи."

Това каза журналистът Екатерина Бончева пред Дойче Веле.

"От всички партии е имало, но най-много от левите партии. През последните години - и от така наречените "националистически партии". Характерно е, че някои партии, от десните главно, предварително изваждат от листите си такива хора, ако са попаднали там. Други обаче не ги изваждат от листите - като БСП или навремето като партията на Жорж Ганчев, която на шега нарекохме партията на ДС, защото имаше прекалено много хора, свързани със службите.

Категорична съм, че именно отсъствието на лустрация е най-големият проблем на българския преход. Това мое убеждение дори се задълбочава с годините, през които непрекъснато чета документите на ДС и наблюдавам политическата практика в България. Да, ние изпуснахме шанса за този оздравителен процес.

Самият факт, че ние водим този разговор в момента и говорим дали в бъдещото 48 Народно събрание ще има сътрудници на ДС, е един голям парадокс на българския преход. В никоя от държавите от бившия източен лагер тази тема не е актуална, защото те направиха лустрация, защото тръгнаха по различен път в сравнение с България.

При тях се осъзна, че ако не разчистиш миналото, то ще продължи да те дърпа назад. В тези държави комисиите са вече институти за национална памет, а само ние единствени все още се питаме ще има ли агенти на ДС в парламента. Другият парадокс, който наблюдаваме преди тези избори: публично под различна форма се повдига въпросът какво ще избираме, Изтока или Запада.", каза още Бончева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай