Рашков: Служба в МВР няма в компютрите си буквите Б.Б.

МВР няма вина за уродливото явление купуване на гласове, каза вицепремиерът

Рашков: Служба в МВР няма в компютрите си буквите Б.Б. | StandartNews.com

"В една служба на МВР, в която е извършена внимателна проверка, са открити лозунги на партия ГЕРБ. Установи се още, че на техните клавиатури нямат думите ГЕРБ, ДПС или буквите Б.Б. Съмнявам се дали подобна служба в МВР би работила коректно срещу политическите престъпления, свързани с изборите. Те едва ли биха защитили правото на всеки гражданин да гласува за този, за когото иска". Това заяви вицепремиерът и МВР-шеф Бойко Рашков по време на брифинга за отчет на служебното правителство през първия месец на управлението му. Той се концентрира върху мерките за купуване на гласове.

Една от задачите на служебното правителство е да осигури провеждането на честни избори, така че всеки глас на българския избирател да бъде отчетен така, както е подаден вотът, а не както някой иска да го манипулира и да изкриви картината на политическата обстановка у нас, заяви Рашков. Той бе категоричен, че за „уродливото явление купуване на гласове МВР няма вина”.

"Ако има отделни случаи, в които някои служители от министерството са се опитали да съдействат на една или друга политическа партия, те са инцидентни случаи. Имаме информация в тази насока и ще вземем необходимите мерки", каза Рашков.

По думите му една част от кадровите промени, които бяха извършени през изтеклото време, се именно заради покупко-продажбата на гласове.

Към 11 юни са получени общо 9 сигнала, свързани с изборни престъпления. Няма образувани досъдебни производства. Сигналите са от Габрово, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян и София област.

"Антикорупционният фонд изготви и предостави за ползване един анализ, който е много интересен. В него има цифри къде е наблюдаван такъв вот. На първо място се сочи Бургас, после Кърджали, Благоевград, Стара Загора и други", каза още служебният вътрешен министър.

Той обясни, че още преди изборите на 4 април в МВР са осъществени няколко разследвания за купуване на гласове. Интересното е, че не са разкрити престъпления от представители на управляващата партия. Има няколко дела, които се отнасят за други партии.

За гарантиране честността на предстоящите избори в  МВР е създаден щаб, който се ръководи от главния секретар на ведомството. По места също са изградени подобни структури, които ще си взаимодействат. Участие ще вземат ГД „Национална полиция“, както и Жандармерията.

Ще се осигури охраната на машините, както и тяхното транспортиране до местата, където ще се ползват. Ще се осигури и охраната на бюлетините.

Планира се и какъв трябва да бъде численият състав на полицейските служители, които ще са около секционните комисии, за да не се допускат нарушения.

Бойко Рашков отново бе категоричен, че не са извършвани чистки във ведомството, а са направени "необходими промени". Рашков бе категоричен, че такова "прочистване", каквото е направил преди години Цветан Цветанов, уволнявайки всички областни шефове на МВР, не е правено сега.

"Броят се на пръстите на едната ръка тези, които са освободени. Единият от тях е главният секретар. Онова, което се случи миналата година под колоните на Министерския съвет, не можеше да има друга последица освен неговото освобождаване. Всички останали ръководни длъжностни лица в МВР са запазени с изключение на тези, които са напуснали доброволно", поясни Рашков.

Не е имало оперативна чувствителност на някои наши служби към остри проблеми на живота в страната, те са останали безмълвни. Липсвала е  такава чувствителност, каза Рашков и посочи като пример разкритията за 16 трансплантации в болница „Лозениц”, направени от здравния министър Стойчо Кацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай