Ранобудният професор

Ранобудният професор  | StandartNews.com

5 месеца преди да стане премиер, Близнашки бе изключен от БСП

Новият български премиер проф. Георги Близнашки със сигурност е сред най-колоритните фигури в родната политика. Когато има кауза, е готов да я брани по всички възможни начини. При това не става въпрос само за партийни идеи. Примерите са много, достатъчно е да си спомним една случка от 2007 година. Тогава в разгара на родното опълчение срещу акциза върху домашната ракия Георги Близнашки, по това време евродепутат, се включи в общонародното усилие по свой начин. Професорът лично заведе зам.-председателя на европейските социалисти Робърт Гьобелс на селския казан в родното си село Скравена, на 60 км от столицата. Евродепутатът опитал ракията и бил силно впечатлен от вкуса й. С дегустацията на първака Близнашки убедил германския социалист, че става дума за културно неразбиране, тъй като в Европа пият бира и не познават ракията. Гьобелс обещал да лобира пред социалистите, за да се премахне акцизът за домашната ракия у нас. Тази случка добре илюстрира характера на "ранобудния професор", който от днес поема юздите над изпълнителната власт.

Близнашки е от поколението на модерни реформатори, което застъпва в БСП през 1990 г. Дебютира на кръглата маса и поема Софийската организация на БСП в тежък момент - по време на масовите протести срещу второто правителство на Луканов.

Юристът става част от Обединението за социална демокрация, в което тогава участваха знаменателни фигури като Андрей Луканов, Чавдар Кюранов, Велислава Дърева, Ивайло Калфин, Андрей Райчев, Елена Поптодорова. Спомня си, че през 90-те старата софийска буржоазия със симпатия го наричала

"опасен комунист, но добър българин"

57-годишният професор по конституционно право в Софийския университет е избиран два пъти за депутат от БСП, като през втория си мандат (2005-09 г.) той мина във вътрешна опозиция и последователно критикуваше "неолибералния курс" на кабинета "Станишев". "Плоският данък задълбочава социалната диференциация в нашето общество - богатите стават по-богати, а бедните - по-бедни. В крайна сметка се разрушава обществената солидарност", заяви той през 2007 г. И остана почти самотен противник на въвеждането на 10-процентовия налог, заклеймявайки шефовете на "Позитано" 20 като "лъжесоциалисти".

През следващата година след разгромяващ доклад на Еврокомисията Близнашки настоя за оставките на транспортния, финансовия и регионалния министри - Мутафчиев, Орешарски и Гагаузов.

В тежка конфронтация с червеното ръководство Близнашки изпадна през пролетта на 2009 г., когато поведе битка срещу наложеното от Станишев вдигане на бариерата за влизане в парламента за коалиции на 8 процента. Червеният юрист дори се подписа под искането до Конституционния съд, който впоследствие отмени поправката.

Естествено професорът не бе допуснат до депутатските листи отново и след загубата на парламентарните избори продължи да критикува Изпълнителното бюро. Той предупреди, че процесите на обновление в партията, започнати през 90-те години на миналия век, или ще бъдат продължени и финализирани,

или столетницата ще се сведе до малка клика

обслужваща интересите на олигархията.
"Няма фигура от мащабите на Николай Добрев, която да повдигне завесата за корупцията. Ние продължаваме да упорстваме с тезата за успешния ни мандат. Не можахме да изобличим тези, които злоупотребиха с власт, в нашите редици", заключи тогава Близнашки. Той призова БСП да скъса с олигархичните зависимости и да се върне към каузата на социалната справедливост, но резултатът бе нарастващата му изолация от соцактива. През 2001 г. той се включи в червения кастинг за кандидат-президенти, като предложи всички членове на БСП да изберат номинацията. Идеята му не бе чута, а вътрешната надпревара спечели днешният таран на АБВ Калфин.

На 14 юни м.г. настъпи време разделно за професора с Партията майка. Той бе един от най-неотклонните протестиращи срещу кабинета на Орешарски. Цяло лято Близнашки участваше във всички шествия на жълтите павета, а през есента стана един от вдъхновителите на студентската окупация и своеобразен патрон на "Ранобудните студенти". Аудиториите на университета се превърнаха в "Хайд парк", а хиляди студенти подкрепиха радикалните действия на разгневената младеж.

"Едва ли има нещо по-естествено от това един преподавател да заста

Заедно със своя нов съратник от бунтовните трепети в Алма матер - синия богослов проф. Калин Янакиев, оглавиха Инициативен комитет за провеждане на референдум по изборното законодателство, за който събраха близо половин милион подписа.

На 7 март т.г. Националният съвет на БСП изключи проф. Близнашки "за уронване престижа на партията, системно нарушаване на уставните норми, състоящо се в публични изявления и действия срещу партийната политика и партийните решения".

"Аз съм си там, където бях - моята партия, която мина надясно, ме изключи", небрежно коментира юристът. Служебният премиер е възпитал поколения прависти в Софийския университет и е автор на повече от 70 научни публикации. Една от тях е посветена на неговия идеал за политик - "Петко Каравелов и Българската конституция". Дали ранобудният професор ще повтори констатацията на Каравелов: "На мене се е паднало, когато дохождам начело на управлението, да взема голяма лопата и да рина чужди боклуци"?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай