Радостин Василев се изправи срещу Слави: Свалям доверие от Трифонов

Спортният министър в оставка се разграничи от лидера на ИТН

Радостин Василев се изправи срещу Слави: Свалям доверие от Трифонов | StandartNews.com

Мафията проби в ИТН. Това заяви министърът на младежта и спорта в оставка Радостин Василев. Той, заедно с група народни представители от „Има такъв народ“ дават пресконференция, която се провежда в зала „Родина“ на Националния стадион „Васил Левски“.

„Не съм вярвал, че ще изрека тези думи, но дойде моментът, в който България ми е по-важна от група лица, които най-вероятно владеят нашия лидер", каза Василев.

"Поведението на Слави Трифонов като едноличен собственик доведе до това, че тази партия се самоизчегърта, а с това, което направи, изчегърта цялата държава", каза още министърът на спорта в оставка.

Заедно с Василев партията напускат депутатите Иво Атанасов, Николай Радулов, Светлин Стоянов - бивш офицер от НСО и бивш областен координатор на ИТН Русе, Георги Георгиев, Деян Петков - общински коодринатор на Плевен.

„Решението му да изтегли министрите си от кабинета не е координирано с никого, вчера излъга. Разбрах, че ще бъда изтеглен 30 минути преди това.

Не съм го виждал откакто станах министър. Явно разбиранията ни за морал са различни. 

Докато през април бе оправдано оттеглянето ни от властта, бях свидетел на безпрецедентното необяснимо саботиране на властта. Подлъгах страшно много хора. Ангажирах хора да ми помагат в министерството. Аз си зарязах семейството, почти си унищожих адвокатската практика за каузата, защитавах Трифонов. 

Най-вероятно задкулисието проби при нас", коментира той.

"Моралът на Слави не е достатъчен, за да бъде лидер на тази партия. Принципите на ИТН не могат да бъдат нарушавани дори от Слави Трифонов. През последните дни бяхме подложени на много голям натиск, много колеги ни подкрепят", добави Василев.

"Слави никога не се е интересувал от мнението на избирателя, от своите депутати. ИТН е бизнес проект, това е било заложено още от самото начало.

НА ЖИВО Радостин Василев свали доверието си от Слави: Мафията проби в ИТН

"Много колеги ни подкрепят, но не са тук. Той се притесняваше само когато имаше бележката 500к. Слави никога не се е интересувал от мнението на избирателите си, той никога не ги е познавал. Две години не е дошъл да види офиса в родния му Плевен. Оправдавах всичко това със затрудненото му здравословно състояние и особения му характер. Но ИТН е бизнес проект", каза още Василев.

Министърът на спорта разказа, че преди няколко дни е заявил, че Гроздан Караджов ще взриви ИТН, а във връзка с проверките му на столичния ресторант "101" на Сталийски, той пуснал лоши неща за него. И дори сложили снимката му в тоалетната на ресторанта.

Сезирах всички институции и след това г-н Тошко Йорданов дойде при мен и ми каза: "Пич, Дългия каза да не закачаш Сталийски. Това беше капката", разказа Радостин Василев.

ИТН е бизнеспроект, а не политически такъв, разкри Василев. 

И допълни, че с тръгналите си депутати са готови да се подложат на детектор на лъжата, че не са получавали и стотинка, за да се откажат от Трифонов.

„Сигурен съм, че Трифонов не е жаден за власт - той е бизнесмен", категоричен бе министърът на младежта и спорта в оставка.

Според него темата със Северна Македония е "абсолютно измислена причина, използвана за повод". "Причината е друга. Причината е, че не могат да се реализират някакви финансови проекти някъде. Петков започна да говори така, че РСМ наистина да не е проблем", заяви Василев. Според него ПП са попречили да се откраднат едни пари от МРРБ.

Трифонов е 20 години приятел с Орлин Алексиев и не знае за неговите интереси в МРРБ?”, запита още министърът на младежта и спорта в оставка. И допълни:  "Но премиерът знае. И другите депутати знаят. Всички знаят. И затова ни гледат така, мислят ни за крадци", подчерта Василев.

"Излизам открито пред всичко. Ангажирах хора в Национална спортна база, в тотото... Сега същите тези хора ме питат какво правим? Аз съм с тях всеки ден. Лоялен съм към тях, защото те са ме издигнали. Не съм позволявал на никого да ми налага експерти и съветници в министерството. Нека оставката ми бъде депозирана и волята на народните представители да реши моята съдба", каза Василев.

"Открито направих този кръстоносен поход срещу мафията в спорта. Започнах безпардонно изчегъртване на мафията. Обещах спортна зала на цял един град – Плевен. Обещах да бъде възстановена базата на "Червено знаме". Не се радваха на моите действия, защото в определен момент започнахме да засягаме нечии интереси. Обявявам, че не мога да бъда повече част от тази структура заради лидера (б.р. - Слави Трифонов). С депутатите от ИТН съм в чудесни отношения, с много малки изключитения те са свестни хора. Притеснени са, защото знаят, че казвам истината. Не съм си позволил да открадна едно захарче, или да поискам нещо. Всички спортни имоти за завладени от мафията. Не мога да бъда купен от никого! Мога да бъда убит, но не и купен!", добави спортният министър в оставка.

"Не съм взел една стотинка от партията. Г-н Трифонов не пожела да дойде на първото откриване на офиса ни във Враца, нито после в Елин Пелин", разказа пък Георги Георгиев. Той направил остър коментар срещу Караджов и минути по-късно му се обадил Тошко Йорданов, за да му каже да го махне. 

"Още след като Гроздан Караджов беше избран за министър излезе едно проучване за демографското бъдеще на България, аз пуснах един коментар в моя Фейсбук, че е негово задължение да се погрижи за регионалното развитие на страната. Половин час след това получих едно обаждане от Тошко Йорданов с призив да махна статуса си", разкри той.

На 11 февруари написах в групата ни в Телеграм, че оттеглям доверието си от Караджов, каза Георгиев. Разкритикува министъра, че парите за общините били без критерии. Срещнал се с човек, който имал задача да ходи по общините и да предлага фирми, които да изберат, за да спечелят проекти. 

"Офиси се откриваха със средства на партията. Със Слави Трифонов се виждаме много рядко".

Той разкри с кои действия в сектора на регионалната политика не е бил съгласен. „Дадоха се половин милиард за общините, но без критерии за развитие на регионалната политика. Има критерии, които са с неясно какви и неясно за кого. Поръчките бяха стартирани преди 1-2 години и ремонтите трябваше да са на по-ниски цени, но не ни разрешаваха да питаме. По отношение на текущите ремонти – поисках проверка и стана страшно. Преведени са половината пари на строителите и предстои да се преведат останалите. При новите ремонти обществените поръчки се саботират. Строителите казват, че се е налагало да се срещат с Орлин Алексиев, приятел на Слави Трифонов, който отивал при Гроздан Караджов и той казва кои са правилните фирми“, разкри Георги Георгиев.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай