Радев: Устойчивото развитие зависи от ефективна борба с корупцията

Държавният глава се срещна с ръководството на Европейската организация по публично право

Радев: Устойчивото развитие зависи от ефективна борба с корупцията | StandartNews.com

"Постигането на устойчиво развитие е невъзможно без ефективна борба с корупцията, която да води до резултати. България ще задълбочи партньорството си с Европейската организация по публично право в областта на върховенството на правото, правосъдието и укрепването на институциите". Това заяви държавният глава Румен Радев, който се срещна днес на „Дондуков“ 2 с председателя на Европейската организация по публично право Спиридон Флогаитис. В срещата участваха министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, както и председателят на Националната служба по прозрачността на Република Гърция Ангелос Бинис.

"България има амбицията да промени незавидните си позиции в международните класации по корупция и ще засили обмена на информация, както с държавите-членки на ЕС, така и с други партньори за повишаване на ефективността в борбата с прането на пари, нерегламентирания износ на капитали, недекларираните придобити имоти в чужбина и други форми на незаконно облагодетелстване", каза президентът. Представителите на Европейската организация по публично право подчертаха, че организацията има над 300 проекта  в цял свят по укрепване на капацитета на държавните институции, системата на правосъдието и борбата с корупцията и са готови да споделят своята  експертиза със страната ни.

"Борбата с корупцията, нелегалната миграция и трафикът на хора имат  трансграничен характер и изискват много тясно сътрудничество между институциите и службите за сигурност на отделните държави", подчертаха още участниците в срещата. Те отбелязаха, че се наблюдава ефективна организация на нелегалната миграция и трафика на хора към Европа, включително осигуряването им с транспорт и логистика, и това изисква засилване не само на граничния контрол, а и строга организация и координация на правоохранителните органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай