Радев съобщи важна новина на албанския си колега

Двамата президенти осъждат братоубийствената война в Украйна

Радев съобщи важна новина на албанския си колега | StandartNews.com

България подкрепя започването на преговори с Република Албания, без условия. Това заяви президентът Румен Радев след разговора с албанския президент Илир Мета.

България и Албания не са просто съюзници, ние сме партньори, приятели. Значим принос за това има и значителното българско малцинство в Република Албания, каза президентът Радев.

Нашите страни споделят обща визия за бъдещето на нашия регион, на принципа на добросъседство, на следване на принципите на Европейския съюз и НАТО.

Държавният глава отчете като положителен фактът, че вече има директна самолетна връзка между София и Тирана.

"Важна част от нашия диалог беше укрепването на сигурността в региона, приветсвам готовността на Алабания да се включи в многонационалната бойна група."

Радев отчете дълбоките реформи, които е предприела албанската страна, с постоянство и ясен фокус във всички важни области. България винаги е била основен двигател на процеса на разширяване към Западните Балкани, каза държавният глава.

Двамата осъждат братоубийствената война в Украйна, както и призовават за независимо международно разследване на зверствата в Буча.

Разгледахме и стратегическия проект "Коридор номер 8". Налице е забавяне, но това, което започнахме - подписаният меморандум между България, Северна Македония и Албания за разглеждвието на този проект в единство, е ключов. Кризата показа, че този проект е важен за сигурността, заяви Румен Радев.

В 9.00 ч. пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ държавният глава Румен Радев посрещна албанския си колега с официална церемония. Президентът Мета положи венец пред паметника на Незнайния воин.След това двамата президенти разговаряха на „четири очи“, състояха се и пленарни разговори между българската и албанска делегации.

Във фокуса на разговорите са били теми за регионалното партньорство в Югоизточна Европа, както и европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай