Събота,

Радев скръцна със зъби на правителството. За какво призова политиците

От: Агенция Стандарт -
1598
Радев скръцна със зъби на правителството. За какво призова политиците
A
A
A

Правителството дължи категоричен отговор на гражданите чии интереси обслужва – техните или нечии други и е крайно време да докаже, че отстоява българския суверенитет и работи в полза на него. Това заяви президентът Румен Радев преди да замине на официално посещение в Испания.

Според него спирането на руските газови доставки към България е знак, че икономическата война ескалира и рискът за страната се увеличава във всички измерения. Държавният глава посочи, че неслучайно отдавна призовава за внимателно и отговорно отношение на българските власти към този конфликт, който влияе пряко върху благосъстоянието и живота на българите.

"Излизат вече информации къде отива българското оръжие и аз недоумявам как министърът на икономиката ще обясни това на левите българи. Правителството трябва да отговори на много въпроси - защо само на България и на Полша се спира газа? Спира ли се газа на Австрия и Германия и как те плащат? Резервиран ли е достатъчен капацитет за доставки от Гърция? Защото, ако не е резервиран, виждаме вече да загряват посредници. Да, ще намерим алтернативно решение, но това значи време, средства, по-високи цени и рискове за доставките. " - каза президентът.

По думите му това, което става с газа, ще е истински тест за европейската солидарност и ще покаже дали ЕС ще помогне и как на най-зависимата енергийно и най-бедната европейска държава.

Румен Радев подчерта, че изграждането на допълнителната инфраструктура за доставка на газ от Русия по време на управлението на ГЕРБ, не е в интерес на България.

"Аз многократно съм настоявал и твърдял, че тези 3 млрд. лв., платени от нашия бюджет обслужват не българския интерес, а интересът на други държави, които безплатно транзитират през наша територия." - посочи той.

Президентът се обяви твърдо против предоставянето на оръжие на Украйна и обяви, че не вижда смисъл от посещението на българската делегация в Киев.

"Категорично "не" на предоставянето на военна помощ за Украйна. Това е стъпка към прякото въвличане на България в този конфликт. Призивите за мир заглъхват и на тяхно място ескалира войнствената реторика и призивите за победа. А българската позиция се решава в София, а не в Киев.", каза президентът.

По повод обявената от премиера Кирил Петков дарителска кампания за Украйна Румен Радев призова българските политици, преди да спасяват света, да погледнат към бедстващите българи.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички