Радев се скара на Кацаров и Денков. Иска безплатни тестове(НА ЖИВО)

Чувам, че вместо обещаните безплатни тестове хората заплащат от 15 до 40 лв. на тест, възмути се президентът

Радев се скара на Кацаров и Денков. Иска безплатни тестове(НА ЖИВО) | StandartNews.com

Президентът Румен Радев се скара на министрите на здравеопазването и на образованието Стойчо Кацаров и проф. Николай Денков за безплатните тестове и поиска децата бързо да се върнат в класните стаи.

ВИЖ ОЩЕ: Радев скастри министрите:Мерките правилни, начинът на въвеждане-не

"Очаквам бързо връщане на децата в клас, особено от 1 до 4 клас. Чувам, че вместо обещаните безплатни тестове хората заплащат от 15 до 40 лв. на тест. Очаквам от МЗ да провери бързо тези факти и да осигури обещаните безплатни тестове", каза Радев на срещата със служебния кабинет за обсъждане на мерки срещу разпространението на четвъртата вълна коронавирус.

ВИЖ ОЩЕ: Започна срещата при президента. Ще има ли локдаун? НА ЖИВО

"Относно учениците – този въпрос ще бъде сериозно обсъден с експертите. Ключовата дума е „безопасна среда“, ако можем да я осигурим, на базата на тестове, учениците може да се върнат на училище", каза здравният министър Стойчо Кацаров, като допълни: "Бихме могли да организираме доставяне на тестове. Тук подчертавам, че докато съм здравен министър няма да позволя да се бърка в носа на децата. Има щадящи тестове, които са като близалки или отделяне на слюнка, като всяко дете може само да направи и без това да му навреди. Ако родителите са съгласни с такъв подход, то това е начин да бъде осигурена безопасна среда".

"Ако се установи, че дадено детенце е с положителен тест, то няма да влезе и няма да се стига до карантиниране на целия клас, защото те няма да са влезли в контакт помежду си", каза още здравният министър.

"Ако финансовото министерство осигури необходимите средства, предполагам, че 7 до 10 дни е реалистично това нещо да влезе в сила и да можем да върнем децата от 1 до 4 клас в училище", допълни министър Кацаров.

„Присъственото обучение изисква не само наличие на деца, а и учители, които са здрави. Фактите показват, че от 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се увеличи около 3 пъти, а на карантинирани деца – се увеличи 5 пъти. Имаме около 12 000 карантинирани деца в училище и около 2000 такива деца в детските градини. Това показва, че средата се промени значително. Около 15 септември само 6 % попадаха от заболелите попадаха в групата от 0 до 19 години. През последните 15 дни този процент се движи между 10 и 12 от заболелите в страната“, каза от своя страна министърът на образованието Николай Денков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай