Радев се чу с председателя на ЕС Шарл Мишел. Какво обсъдиха?

Президентът посочи, че от днес България има редовно правителство, което ще улесни провеждането на политики в защита на бизнеса и потребителите

Радев се чу с председателя на ЕС Шарл Мишел. Какво обсъдиха? | StandartNews.com

Малкият и средният бизнес трябва да бъдат подпомогнати ефективно на общоевропейско ниво заради кризата с високите цени на електричеството и природния газ. Ако не се предприемат мерки за защита, има риск за социалните системи на държавите членки и за единството на съюза. Това заяви президентът Румен Радев, който участва във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. 

Разговорът се проведе по инициатива на Шарл Мишел в рамките на подготовката на редовното заседание на Европейския съвет, което ще се състои на 16 декември в Брюксел. Председателят на Европейския съвет информира за темите от дневния ред на предстоящото заседание и на Срещата на върха на Източното партньорство. 

Президентът посочи, че от днес България има редовно правителство, което ще улесни провеждането на политики в защита на бизнеса и потребителите. Румен Радев заяви, че служебното правителство е насочило усилията си за подпомагане на бизнеса в сложна ситуация без действащ парламент, който да предприеме законодателни мерки за намаляване на кризата. Програмата, която функционира от два месеца, предвижда директно подпомагане на бизнеса в размер на 55 евро за всеки мегаватчас използвана електроенергия. 

Румен Радев отбеляза, че ако има опити за спекула на пазарите на електрическа енергия и газ, трябва да се предприемат мерки за противодействието им на европейско ниво. Изграждането на интерконектора между България и Гърция ще допринесе за енергийната сигурност не само в региона, а и за цяла Европа, заяви още Румен Радев.  

Ядрената енергия следва да бъде призната като „зелена“, без това да се класифицира като преходен вид енергия, тъй като такъв подход би възпрепятствал по-значителните инвестиции в този отрасъл, отбеляза Румен Радев.

Сред обсъжданите въпроси в рамките на конферентния разговор бяха борбата с разпространението на коронавируса, миграционният натиск, аспекти от външнополитическите отношения на ЕС, темата за сигурността и европейската отбрана. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай