Радев с остра критика към политиците за войната и Украйна

Формулировката военнотехническа помощ е разтеглива, каза президентът

Радев с остра критика към политиците за войната и Украйна | StandartNews.com

„Партиите пренебрегват здравия разум. Това решение на НС е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Конфликтът няма да е кратък, той ще се разраства”.

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.

Според него формулировката военнотехническа помощ е разтеглива. „Очаквам наистина разумни решения”, каза Радев.

Войната е била стожер на народа в дни на тежки изпитания. Тя е школа за доблест и патриотизъм. Днес всички българи отдаваме почит към всички загинали за родината,  заяви Радев след традиционния Водосвет на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на Незнайния воин в София.

"Войната, която бушува непосредствено до нас и мислихме за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения, които да не създават рискове, а да укрепват националната сигурност. Основният стълб е армията и хората, посветили се на нея с тяхната мотивация, подготовка и отдаденост. Нека пожелаем на всички мъже и жени в униформа здраве и сила", добави той.

По думите му партиите пренебрегват здравия разум, защото решението за военно-техническа помощ е опасна стъпка към въвличането на България в конфликта, който няма да е кратък, а ще се разрасне.

"Очаквам разумно решение, защото самата формулировка военно-техническа помощ води до много размишления. Политиците, които взеха това решение, дължат отговор на много въпроси. Преди дни призовах да не допускаме страстите на войната да се пренесат в България. Пак призовавам българските политици внимателно да преценят последствията от действията си", каза още Радев.

"Не може в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната. Това е опасно. По българските улици трябва да има български знамена. Трябва да сме солидарни с жертвите на войната. Подкрепяме ги всячески. Кръвопролитията обаче започват с милитаристки призиви. Всеки, който пренася тези страсти у нас, трябва да е готов да поеме отговорност", добави той.

"Надявам се, че вие четете какво казват много анализатори. Пропуска се нещо, което каза и Вацлав Клаус. Той казва, че бягството от преговори и отиването към сферата да доведем тази война до победа, означава самоликвидация, икономическа на Европа. Явно ние сме се запътили натам", каза още президентът. 

Запитан за проекта на Стефан Янев, президентът каза: "Назначените от мен министри бяха силни, когато работеха заедно в служебния кабинет. Впускането в партийната политика е съвсем друго изпитание, за много от тях непосилно. За втори път на президентството се приписва политически проект. Това е грешно разбиране, защото не работя с подставени лица. Ако аз работя с някоя инициатива, ще го заявя лично".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай