Радев с нов ход. Ще спаси ли избирателната активност

Решаващо при кого ще отиде папка номер 3, ще са политиките, които всяка партия предложи

Радев с нов ход. Ще спаси ли избирателната активност | StandartNews.com

Парламентарни избори през октомври. Това според президента Румен Радев би дало гаранции за по-голяма избирателна активност в сравнение с вот през септември.

Държавният глава обяви, че ако ГЕРБ-СДС върнат втория мандат, каквито са заявките на коалицията, той ще започне нов кръг консултации с партиите от 47 Народно събрание. Целта е да се запознае с идеите на политическите сили за възможни коалиции в този парламент.

„За да чуя каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа,  за съставяне на правителство и кой какви приоритети и програма има. Има няколко партии, които могат да бъдат моят избор”, заяви Румен Радев.

„Въпросът за властта не отменя отговорността на политическите партии към гражданите и към държавата. От друга страна прекаленото удължаване на процедурата за съставяне на правителство води към изкушение за хазартни, управленски решения и кадрови промени и от друга страна самите партии чертаят все по-дебели червени линии по между си и съставянето на правителство след потенциални предсрочни избори, става все по-трудно”, каза президентът.

Решаващо при кого ще отиде папка номер 3, ще са политиките, които всяка партия предложи.

„Обществото ни очаква дееспособно управленско мнозинство, което да пристъпи незабавно към решаване на острите социални проблеми, доходи, цени, инфлация, към търсене на дългосрочни и устойчиви решения в енергетиката, икономиката, инвестициите, към укрепване на сигурността”, заяви Румен Радев.

В случай, че партиите не успеят да намерят формула, по която да се обединят, най-целесъобразно е предсрочните избори да се проведат през октомври, посочи държавният глава. По думите му е нужно по-засилено участие на гражданите при един предстоящ вот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай