Петък,

Радев притеснен. Последствията от сваления американски дрон

От: СТАНДАРТ -
2007
Радев притеснен. Последствията от сваления американски дрон
A
A
A

Президентите на България и Румъния коментираха инцидента със сваления в Черно море американски дрон. Клаус Йоханис е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава.

Руски изтребител се сблъска с американски разузнавателен дрон в международното въздушно пространство над Черно море, което е станало причина американският летателен апарат да се разбие, съобщи Вашингтон. От Москва отрекоха  да е имало сблъсък.

Военният самолет Су-27, придружаван от втори руски изтребител, е ударил витло на дрона MQ-9 Reaper около 7 ч. местно време в „безразсъден“ инцидент, съобщиха от американското европейско командване, цитирани от Bloomberg. Двата изтребителя са летели пред дрона и са изпуснали гориво върху него, посочват от командването.

Според Румен Радев конфликтът в Украйна вече прераства в глобален икономически сблъсък. Смята, че трябва да се направи всичко възможно да не се допусне да прерасне в глобален военен сблъсък. По думите му, ако конфликтът продължи във времето, ще разшири своя териториален обхват и форми на военни стълкновения.

"Трябва да бъдем изключително внимателни и проактивни с това, което се случва, говорейки за руската агресия в Украйна. Този конфликт вече прераства в глобален икономически сблъсък, но ние трябва да направим всичко възможно да не прерасне в глобален военен сблъсък.

Конфликтът, ако продължава във времето, ще продължи да разширява и своя териториален обхват и форми на военни стълкновения.

Вижте само събитията от изминалата и тази година. Взривът на Керченския мост, взривяването на Северен поток, падането на ракета на територията на Полша и смъртта на невинни цивилни граждани, а сега и случаят с дрон над неутрални води в Черно море.

Това трябва да ни подсказва, че всеки ден от тази война увеличава риска, не само за нашите икономики и социални системи, увеличава риска за гарантиране на мира и сигурността в глобален аспект. Затова, наред с подкрепата за Украйна, ние трябва да работим така, че този конфликт да бъде преустановен възможно най-бързо", каза Радев.

"Инцидентът с дрона вчера е тежък инцидент и буди съжаление. Официалното съобщение по този въпрос се прави от американска страна", каза от своя страна президентът на Румъния Клаус Йоханис.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com