Радев притеснен. Последствията от сваления американски дрон

Коментира ситуацията

Радев притеснен. Последствията от сваления американски дрон | StandartNews.com

Президентите на България и Румъния коментираха инцидента със сваления в Черно море американски дрон. Клаус Йоханис е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава.

Руски изтребител се сблъска с американски разузнавателен дрон в международното въздушно пространство над Черно море, което е станало причина американският летателен апарат да се разбие, съобщи Вашингтон. От Москва отрекоха  да е имало сблъсък.

Военният самолет Су-27, придружаван от втори руски изтребител, е ударил витло на дрона MQ-9 Reaper около 7 ч. местно време в „безразсъден“ инцидент, съобщиха от американското европейско командване, цитирани от Bloomberg. Двата изтребителя са летели пред дрона и са изпуснали гориво върху него, посочват от командването.

Според Румен Радев конфликтът в Украйна вече прераства в глобален икономически сблъсък. Смята, че трябва да се направи всичко възможно да не се допусне да прерасне в глобален военен сблъсък. По думите му, ако конфликтът продължи във времето, ще разшири своя териториален обхват и форми на военни стълкновения.

"Трябва да бъдем изключително внимателни и проактивни с това, което се случва, говорейки за руската агресия в Украйна. Този конфликт вече прераства в глобален икономически сблъсък, но ние трябва да направим всичко възможно да не прерасне в глобален военен сблъсък.

Конфликтът, ако продължава във времето, ще продължи да разширява и своя териториален обхват и форми на военни стълкновения.

Вижте само събитията от изминалата и тази година. Взривът на Керченския мост, взривяването на Северен поток, падането на ракета на територията на Полша и смъртта на невинни цивилни граждани, а сега и случаят с дрон над неутрални води в Черно море.

Това трябва да ни подсказва, че всеки ден от тази война увеличава риска, не само за нашите икономики и социални системи, увеличава риска за гарантиране на мира и сигурността в глобален аспект. Затова, наред с подкрепата за Украйна, ние трябва да работим така, че този конфликт да бъде преустановен възможно най-бързо", каза Радев.

"Инцидентът с дрона вчера е тежък инцидент и буди съжаление. Официалното съобщение по този въпрос се прави от американска страна", каза от своя страна президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай