Четвъртък,

Радев посече кабинета. Няма да уволни шефа на НСО

От: СТАНДАРТ -
427
Радев посече кабинета. Няма да уволни шефа на НСО
A
A
A

Президентът Румен Радев категорично отказа на кабинета да уволни началника на НСО. Правителството на Кирил Петков поиска отстраняването на бригаден генерал Емил Тонев заради предоставянето на записите кой влиза и излиза от МС, поискани от прокуратурата. Обвинението поиска видеофайловете за месец назад.

„Искането от страна на прокуратурата за записите от Министерски съвет за такъв продължителен период от време явно обслужва нечий частен интерес, но не и търсенето на справедливост. Що се отнася до предложението на МС към мен да освободя началника на НСО, оставям го без последствия, защото то не съответства на закона. Няма да го отстраня“, заяви президентът.

Радев обясни, че съгласно Закона за НСО инициативата за назначаване и освобождаване на началника на службата принадлежи на президента, а не на правителството.

„Те нямат никакви правомощия да ми предлагат, каквото и да било. Отправените към искания и мотиви са повърхностни и несъстоятелни. Тяхната фактология в никакъв случай не предполага да освободя началника на НСО. Продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в интерес на сигурността“, категорибен бе Румен Радев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички