Радев с вето върху данъка за старите коли

Президентът отказа среща с ГЕРБ, посъветва ги да се обяснят на хората

Радев с вето върху данъка за старите коли | StandartNews.com

Президентът Румен Радев наложи вето върху законовите текстове, които предвиждат скок на данъка върху старите коли. Това стана в разгара на протестите, които освен срещу скъпите горива и повишаването на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" са и срещу по-солените налози за автомобилите над 10 г.   “С това давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на бюджет 2019 ", каза Радев. Законът за изменение и допълнение на закона за корпоративното подоходно облагане беше приет на 7 ноември от парламента. Държавният глава му налага вето, защото  не е съгласен с разпоредбите относно ·данъка върху моторните превозни средства, чиято уредба "няма да стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови, нито ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект".

"Състоянието на превозните средства в една държава е проекция на стандарта на живот и показател за съществуващите социални разслоения в нея. Приетите правила ще стоварят данъчната тежест върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Не се отчита нито колко често се ползват превозните средства, нито наличието на катализатори, нито вида на горивото. Няма и гаранции, че събраните средства от този данък ще се разходват за екологични цели. ·отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци, направено без никакви мотиви", гласят аргументите на Румен Радев. Според него не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат. "Това е особено неприемливо, когато се удължава прилагането на конституционно нетърпима уредба - таксата за битови отпадъци да продължава да е според данъчната оценка на имота, а не според количеството отпадъци. ·въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от списъка на курортите в България, в зависимост от използването на имота", заявява президентът. Ветото върху промените на закона за корпоративното подоходно облагане е единадесетото за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Радев отказа и поисканата от ГЕРБ среща във връзка с предложенията, засягащи застраховка „Гражданска отговорност".

"Не искам да се намесвам в законодателния процес на българския парламент. Ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес. И аз активно участвам в него“, каза държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай