Събота,

Радев: Българското здравеопазване се нуждае от трансформация

От: Агенция Стандарт -
191
Радев: Българското здравеопазване се нуждае от трансформация
A
A
A

Ковид пандемията показва, че трябва трансформация на българския модел на здравеопазване. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържествената церемония за дипломирането на абсолвентите от Медицинския университет в София.

Да създадеш добър лекар е мисия. Това го доказват професионалните успехи на неговите възпитаници, подчерта държавният глава.

Искам да поднеса своята признателност към ръководството и преподавателите затова, че успяват да съхранят тези традиции, но и да ги съчетаят с нави форми на обучение. Едва ли ръководството си спомня друг случай тук да присъстват президент, премиер, вицепрезидент, кмет, министри - това показва, че здравето е във фокуса на държавното ръководство. Поздравявам ви за работата като доброволци. Тази пандемия показа, че трябва трансформация на българския модел на здравеопазване, върна уважението към лекарите, но и постави въпроси - по кои пътища да тръгвам към трансформацията.

Знам за неадекватното заплащане, знам за проблемите със специализацията, допълни президентът.

Планът за възстановяваме и устойчивост предоставя значителни възможности. Заложени са 6 хеликоптера, но това не е достатъчно. 10 центъра - регионални - за лечение на мозъчно-съдови заболявания ще има. Когато имаме адекватна спешна помощ, така че ние ще избегнем и снижим до минимум инвалидизацията. На следващ етап - национална дигитална платформа. За първи път от 2008 г. превишаваме 3 милиона в дарения към "Българската Коледа" - хората даряват, но причината сте и вие - като гарантиране, че тези средства се изразходват по- най-добрия начин. Грижата за изграждане на детска болница трябва да върви заедно с изграждането на детски рехабилитационен център, допълни Радев.

Някои ще решат да заминат в чужбина, това е ваше право, но тези, които остават ще имат шанса да участвате активно в тази трансформация. Малко са професиите, обвързани с полагане на клетва да служиш за живота и здравето на другите хора, каза още Радев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички