Радев: Българското здравеопазване се нуждае от трансформация

Да създадеш добър лекар е мисия, заяви президентът

Радев: Българското здравеопазване се нуждае от трансформация | StandartNews.com

Ковид пандемията показва, че трябва трансформация на българския модел на здравеопазване. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържествената церемония за дипломирането на абсолвентите от Медицинския университет в София.

Да създадеш добър лекар е мисия. Това го доказват професионалните успехи на неговите възпитаници, подчерта държавният глава.

Искам да поднеса своята признателност към ръководството и преподавателите затова, че успяват да съхранят тези традиции, но и да ги съчетаят с нави форми на обучение. Едва ли ръководството си спомня друг случай тук да присъстват президент, премиер, вицепрезидент, кмет, министри - това показва, че здравето е във фокуса на държавното ръководство. Поздравявам ви за работата като доброволци. Тази пандемия показа, че трябва трансформация на българския модел на здравеопазване, върна уважението към лекарите, но и постави въпроси - по кои пътища да тръгвам към трансформацията.

Знам за неадекватното заплащане, знам за проблемите със специализацията, допълни президентът.

Планът за възстановяваме и устойчивост предоставя значителни възможности. Заложени са 6 хеликоптера, но това не е достатъчно. 10 центъра - регионални - за лечение на мозъчно-съдови заболявания ще има. Когато имаме адекватна спешна помощ, така че ние ще избегнем и снижим до минимум инвалидизацията. На следващ етап - национална дигитална платформа. За първи път от 2008 г. превишаваме 3 милиона в дарения към "Българската Коледа" - хората даряват, но причината сте и вие - като гарантиране, че тези средства се изразходват по- най-добрия начин. Грижата за изграждане на детска болница трябва да върви заедно с изграждането на детски рехабилитационен център, допълни Радев.

Някои ще решат да заминат в чужбина, това е ваше право, но тези, които остават ще имат шанса да участвате активно в тази трансформация. Малко са професиите, обвързани с полагане на клетва да служиш за живота и здравето на другите хора, каза още Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай