Радан Кънев: Най-успешните държави са с разпокъсани парламенти

Радан Кънев: Най-успешните държави са с разпокъсани парламенти | StandartNews.com

"Най-успешните държави и европейски членки са с разпокъсани парламенти и въпреки това се развиват добре", смята Кънев и добави, че 25 години след падането на комунизма не можем да се оправдаваме с него. По думите му политическият морал е способността за смели решения, които да защитават обществения интерес. "Преди всичко, за да може политиката на съгласие и морал да съществуват едновременно, е необходимо да се изкоренят двата обществени бича - корупцията и партизанщината в администрацията.". Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев от парламентарната трибуна при откриването на новата му сесия.

"Отминалата сесия доказа, че политиката на компромиси и преговори е възможна", каза той и добави, че още от първия ден било ясно, че това Народно събрание ще бъде или терен на съгласието, или ще има кратък безславен живот по пътя към нови предсрочни избори и задълбочаване на тежката политика от последните години.

Според него уменията за преговори за търсене на компромиси в рамките на този парламент от първия ден са били предпоставка за защита на националната сигурност на държавата. "Постигането на политика на компромиси беше най-тежкото предизвикателство пред този парламент", добави Кънев.

По думите му сегашната сесия трябва да даде отговор на въпроса за цената на преговорите и компромисите, на въпроса може ли българската политическа класа да съчетае политиката на преговорите, компромисите с повишаване на моралното ниво на политическия живот. "Дали ще използваме кризата около България, за да кажем, че просто трябва да бъдем стабилни и с всякакви преговори да удържаме тази власт, използвайки кризата около страната като възможност, за да постигнем развитие и да преместим България от положението й на най-изостанал член на Европейския съюз", каза още съпредседателят на групата на Реформаторите.

Според него, ако това не се случи, българската политика винаги ще е бой във вълча глутница. "В предстоящата сесия на парламента имаме достатъчно конкретни решения. Оттеглихме конституционния проект и внесохме нов в името на ускоряването на конституционните промени. Всички трябва да си удържим на думата и да гласуваме със 180 гласа "за", смята Радан Кънев.

По думите му през бюджета трябва да бъде даден ясен знак, че депутатите са пестеливи стопани на парите на българските граждани, политиците трябвало да докажат, че са готови да понесат лични щети и неудобства от това да разкрият собственото си имуществено състояние и връзките си с бизнеса. "Не на последно място, при избора на Комисия за защитата на конкуренцията трябва да направим така, че тя да работи против корупционните картели и обществените поръчки", заяви Кънев.

Той не коментира изборите, за разлика от останалите председатели на парламентарни групи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай