Пътят към Европа е в посока, обратна на Москва

Изчистването на руското влияние в страната минава през поисканата от ДПС ревизия на "златните паспорти"

Пътят към Европа е в посока, обратна на Москва | StandartNews.com
  • Дни след посещението си у нас Зeленски пусна нов клип с благодарност към България
  • Изчистването на руското влияние в страната минава през поисканата от ДПС ревизия на „златните паспорти"

Вече 16 години България е член на ЕС, а догодина страната ни ще отбележи две десетилетия от влизането си в най-големия западен съюз – НАТО. Евроатлантическият път на България е най-важното обещание, което се дава при „раждането“ на демокрацията у нас в далечното и мътно последно десетилетие на миналия век. Заявка, направена още през 90-те, че държавата завинаги ще напусне орбитата на влиянието на Кремъл, за да се присъедини към историческо полагаемото й място на европейска страна.

Ако днес трябва да теглим чертата и да направим равносметка обаче, сами ще трябва да признаем, че обещанието от преди почти 35 години, е спазено, но с много условности. Членове сме на НАТО и ЕС, но в страната има различни политически и граждански субекти, които се радват на добро (може би финансово) поощрение от Москва и които с охота бранят интересите на Изтока. И това най-ясно се видя по време на историческото посещение на украинския президент Володимир Зеленски у нас миналата седмица.

Заради разпадащите се постоянно партии от десния сектор пък, малцина се оказаха политическите сили, които ясно, последователно и целенасочено се борят да запазят страната ни в половината на западните общества. Всъщност до днес тази линия безпрекословно се спазва само от ДПС. Защото десните формации не веднъж са затваряли очи или са се правили на ощипани в борбата за отстояване на евроатлантическите ценности – най-често защото са в коалиция или съюз с партия, която не би могла да прескочи явно и публично руския интерес.

Именно посещението на Зеленски показа публично колко трудно е да се вземат у нас на пръв поглед ясни предвид евроатлантическата ни същност решения – като изпращането на военна помощ за нападната от Русия Украйна или подкрепата за членство на страната в НАТО, когато войната приключи.

До тези важни за Украйна решения се стигна след месеци увъртане по темата и чак когато, по предложение на депутатите от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ – Бойко Борисов, Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ и Христо Иванов парламента прие две много важни решения. Първото е за модернизиране на българската армия и предоставяне на допълнителна помощ за Украйна, а второто – декларация, с която София ясно подкрепя бъдещото членство на Киев в НАТО. Освен това народните представители от тези групи внесоха и искане страната ни започне преговори с Украйна за продажба на ненужното ядрено оборудване на АЕЦ „Белене“, което от години ръждясва на площадката край Дунав, но днес може да се окаже жизненоважно за атакуваната от Русия страна.

Всички тези действия накараха Володимир Зеленски да се срещне с представителите на четирите парламентарни групи, оказали подобна огромна помощ на страната му в решаващия за войната момент и лично да им благодари. Преди лекцията на Зеленски в НИМ, той се видя лично с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и заместника му Томислав Дончев, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, народният представител Делян Пеевски, зам.-председателя на 49-ото НС, Филиз Хюсменова и зам.-председателя на Движението Йордан Цонев, както и със съпредседателя на ПП Кирил Петков и Христо Иванов, Атанас Атанасов и Ивайло Мирчев от ДБ.

В понеделник, няколко дни след края на визитата си у нас, Зеленски разпространи ново видео в Туитър, с което благодари на България и българските власти. Защо? Защото помощта, която Украйна получи е не просто важна, но и в точния за страната момент. И дава шанс да направи контраофанзива срещу Русия. Впрочем най-накрая и у нас започна прочистване на руското влияние. Закъсняло, бавно – но все пак се случва. Благодарение на последователността на ДПС.

Преди няколко дни стана ясно, че движението внася сигнал до прокуратурата за българското гражданство на близкия до Кремъл влиятелен руски бизнесмен Роман Савушкин и тримата му синове. Документът вече е депозиран от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, народния представител Делян Пеевски и зам.-председателя на ПГ на ДПС Хамид Хамид. С него се настоява да бъде извършена проверка на факти и обстоятелства, свързани с руския гражданин Роман Савушкин, уточняват от пресцентъра на ДПС. Правомерно ли е получено българско гражданство от лицето Роман Савушкин (генерален директор на “Обединена вагонна компания” - структуроопределящо предприятие в Русия) през 2019 г., при положение, че в медиите са налице данни за тесните му лични и бизнес връзки с лица, приближени до руския президент Владимир Путин, включително Александър Несис, Сергей Чемезов и Дмитрий Медведев, питат Карадайъ, Пеевски и Хамид. Те настояват да знаят спазени ли са били законовите предпоставки за получаване на такова гражданство (извършена ли е била ефективно необходимата инвестиция по закон, или същата е била само привидна), както и участвали ли са български посредници при получаване на гражданството.

„Политиката на ДПС за пълна прозрачност и извършване на цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка от компетентните органи на всички преписки за получаване на българско гражданство срещу инвестиции (включително и когато в процедурите са участвали посредници), е била винаги последователна, като в тази връзка до настоящия момент сме подали няколко сигнала до прокуратурата и ДАНС“, мотивират искането си Карадайъ, Пеевски и Хамид.

„Считаме, че необходимостта от подобна проверка се явява обусловена от продължаващите спекулации в общественото и политическо пространство в страната по темата „златни паспорти“, основаващи се на медийни публикации, в които се излагат твърдения и/или съмнения за евентуално неправомерно получаване на българско гражданство от чужденци с помощта на посредници, без обаче изискващите се по закон инвестиции да са били реално осъществени“, се казва в сигнала до прокуратурата.

Така ДПС за пореден път демонстрира последователност в поведението си. От една страна – на тема евроатлантизъм, играейки вече над 30 години ролята на страж по пътя ни към и в ЕС и НАТО и в противодействието на руското влияние у нас. А от друга – по темата за т.нар. „златни паспорти“. Афера, която движението вече успя чрез законодателните си инициативи да пресече. Афера, която имаше различни измерения и беше ползвана от различни политически и олигархични кръгове у нас, за да уреждат свои хора – основно руснаци и китайци с български документи за самоличност. И освен че ДПС първа поиска проблемният текст да бъде изрязан от законодателството ни, движението поиска и да стане ясно и публично достояние кой, кога и как се е облажил от тези паспорти. Затова настояха за пълна проверка на инвестиционната програма за продажбите им – пълна и отговаряща на въпросите кой е дал и кой е взел. Защото само с подобни действия – последователно и неотклонно страната ни ще може да върви по своя европейски път. А той – за всичко е ясно, се движи в посока обратна на Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай