Първан Симеонов: За президента е важно да не загуби мярката

Евроизборите ще бъдат тест за кабинета, твърди социологът

Първан Симеонов: За президента е важно да не загуби мярката | StandartNews.com

Първан Симеонов: Противопоставянето между премиера и президента ще продължи и догодина

Европейските избори може да се явят и като тест за правителството, смята социологът

Противопоставянето между премиер и президент по всяка вероятност ще продължи през следващата година. Освен това има два вида избори, може би три – и това допълнително напряга обстановката. Още повече, че виждаме и изостряне на отношенията в момента. Това заяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3 социологът и политически анализатор Първан Симеонов по отношение за бъдещето на отношенията между премиера Бойко Борисов и президента и Румен Радев през следващата година.

„Основната цел на Радев е той да не се идентифицира със статуквото, да носи онази енергия, която го издигна на власт. От говоренето си може и да спечели, и да загуби. Всичко зависи от мярката. Ако предозира, може да се стигне до строго политическо говорене и той да загуби. Ако от друга страна не е срещу статуквото, той ще изгуби това, заради което е избран”, допълни Симеонов и поясни, че засега президентът не е изгубил мярката, ако се гледат рейтингите.

„Основната задача е да запази общественото доверие, ако иска да се кандидатира за втори мандат или пък реши да прави нещо друго”, добави експертът.

„БСП е в пределно мобилизирана форма. Но не толкова БСП ще стигне до ГЕРБ, колкото може да спадне до БСП. ГЕРБ се износва, като всяка управляваща партия, но заради ярката разлика с БСП, не се износва толкова бързо. Разликите обаче вече са минимални”, изтъкна Симеонов по отношение на електоралните нагласи.

„По принцип европейските избори се явяват междинен тест за много правителства в Европа. В това число се явяват такива и за ГЕРБ. Затова, ако се скъси разликата, то БСП ще може да изтъкне това като напредък. От днешна гледна точка се вижда, че ГЕРБ ще победи – това показва логиката. Но не винаги логиката е водеща”, поясни социологът.

Като допълнителен елемент за непредсказуемост той изтъкна, че евроизборите са след серия от празници и за опозицията е по-лесно да мобилизират електората си в подобен вот.

„За ГЕРБ ще е трудно. Ако ГЕРБ изгубят европейските избори, то това означава, че може да се стигне и до нови парламентарни избори. Колкото до „Патриотите” – логиката е, че те ще останат след ДПС. За тях е важно дали изобщо ще прескочат границата – защото, ако продължават с караниците си, то под въпрос ще е дали ще влязат в Европарламента”, каза още Първан Симеонов.

„Там вече има геополитически различия, има и нови играчи, които искат да се позиционират, като Петър Москов, например”, добави експертът.

„Ще има борба за марката „патриоти”, прогнозира Симеонов, тъй като това е понятие, което изглежда се харесва заразлика от националист или пък консерватор.

Относно изборния кодекс, промените в него и упреците на президента Първан Симеонов коментира:

 „Електронното гласуване е бъдещето. Ясно е, че имаме съмнения на тема сигурност и това го разбирам. Но не схващам притесненията по отношение на машинното гласуване, защото то може да спести много”.

Той изтъкна и че по отношение на избирателните комисии вече влияе и демографският проблем, а освен това често се допускат грешки, било то неволно или злонамерено. Освен това по-малките нямат застъпници, което също оказва влияние.

„Що се отнася до видеонаблюдение, технологични центрове – това е правилно. Трябва да решим и какво правим с българите в чужбина”, допълни Симеонов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай