Събота,

Първа разправия в новата власт! За какво

От: Редактор -
Първа разправия в новата власт! За какво
A
A
A

Първият сериозен спор в управляващата коалиция вече е налице – военният министър Стефан Янев и премиерът Кирил Петков влязоха в задочен спор дали да позволим на НАТО да разположи още войски у нас, ако се налага. 

Необичайно за досегашния си стил на изяви, Янев пусна вчера в личния си профил във Фейсбук коментар, че не смята за наложително увеличаване на присъствието на НАТО у нас засега.

Този въпрос бе повдигнат в Брюксел заради струпването на руски войски по границата с Украйна. НАТО и Европейският съюз вече предупредиха Русия, че ще има „огромни последствия“, ако нападне Украйна. Москва отхвърля тези обвинения и на свой ред постави условия пред НАТО да ограничи присъствието си в държави в „обсега на влияние на Русия“. НАТО отхвърли това искане.

Ето и какво точно написа Янев:

„Настоящото увеличение на руския военен потенциал и дейностите по източния фланг на НАТО са обстоятелства, които не само трябва да бъдат взети предвид, но и да се следят с особено внимание.

Тези процеси налагат необходимостта от единен подход от страна на НАТО, без обаче той да води до ненужна ескалация на напрежението. В момента в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор, включително разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие. На този етап те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето.

Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност.

В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България.

Малко по-късно обаче премиерът Кирил Петков взе отношение в този спор и опроверга твърденията на Янев, заявявайки, че неговото лично мнение не е официалната позиция на България.

 „Тази тема не е разисквана на Министерския съвет, нито е разисквана с някого от нашите партньори. Съобщенията по тази тема са били лично мнение на министъра, но по никакъв начин това не е формална позиция на нашето правителство“, каза в Кирил Петков. Той добави, че при посещението си в Брюксел ясно е заявил, че страната ни ще бъде „активен член на ЕС и НАТО, а този тип решения ще бъдат координирани с тази ни роля“.

Премиерът потвърди и тезата си, че най-добрият начин за продължаване на политиките на съюзниците ни на източната граница е „максимално използване дипломатични и мирни средства“.

 

 

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички