Проверяваме ОМВ и Шел, а защо не "Лукойл"

Проверяваме ОМВ и Шел, а защо не "Лукойл" | StandartNews.com

Горивото поевтиня, хората са доволни, заяви премиерът

"Руската дипломация е изключителна. В момента може би външният министър Лавров е най-добрият дипломат в света. Използват всеки един случай да създават внушения. Ние обаче няма да се поддадем." Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод новината, че българският посланик в Москва Бойко Коцев е получил нота от руското външно министерство заради митническите проверки в бургаската рафинерия и бензиностанциите на "Лукойл". Коментарите Борисов направи при откриването на нов православен храм в столичния квартал "Младост" в неделя.

"Ние проверяваме всички петролни компании - и Шел, и ОМВ, и Еко, но от тях не сме получили още нота", заяви премиерът и допълни: Когато проверяваме и търсим максимално доброто за потребителя, за гражданина - качествено гориво, евтино, мисля, че никой не може да се сърди и да ни упрекне. Факт е, че откакто започнахме проверките, горивото доста поевтиня. Мисля, че и в качеството има доста голямо подобрение." Борисов няма да се намеси в работата на митниците заради руската нота. "Вече го имам като обеца на ухото от миналото, че спасих една бирена фабрика да не я тормозят. Беше същата работа. А после с години се оправдавах защо съм се намесил", припомни той историята с пивоварната компания на Мишо Бирата - "Леденика".

Борисов отново подчерта тезата, че българският народ обича руския, както и той самият, но "едно е историята, паметта и признателността, другото са сметките". "Когато ни продават най-скъпия газ десетилетия наред, ние не може да сме доволни от това и търсим диверсификация, търсим по-евтини цени. Ако за това ме упрекват, имат основание", посочи премиерът и запита: "Какво лошо сме направили, за да го нервираме така?" По повод намеренията изтребителите да бъдат ремонтирани в Полша, на което Русия се възпротивява, премиерът обясни, че причината е, че там няма да плащаме ДДС и ще ни излезе по-евтино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай