Протестите продължават, премиерът чака миньорите на преговори

Разговорите ще се проведат днес, в 11:00 ч., в сградата на Народното събрание

Протестите продължават, премиерът чака миньорите на преговори | StandartNews.com

Министър-председателят Николай Денков промени мястото на срещата с протестиращите енергетици и миньори снощи, след като те не потвърдиха присъствието си на разговорите в Раднево, на които премиерът ги покани по-рано и пожелаха да представят исканията си във връзка с териториалните планове в парламента. От пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че разговорите ще се проведат днес, в 11:00 ч., в Народното събрание.

В срещата се очаква да се включат също министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, и на икономиката и индустрията. Ще участват и лидерите и народни представители от политическите партии. От ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са потвърдили присъствието си.

Основната точка, по която не могат да се разберат протестиращите и кабинетът, е внасянето на плановете в Европейската комисия в този им вид.

Според синдикатите плановете трябва да бъдат изцяло предоговорени, а според властта това ще доведе до загуби.

Синдикалистите от различните федерации успяха да постигнат съгласие за 6 основни искания. Сред тях - тецовете да продължат да работят по изключение, да се напише нова енергийна стратегия и да не бъде създавано ново държавно предприятие.

Част от тези искания обаче влизат в противоречие с ангажименти, които България е поела пред ЕК.

По плана за справедлив преход предвидените средства са над 1,15 млрд. евро.

Миньорите настояват исканията им да бъдат заложени в плановете за справедлив преход и дават срок от 2 месеца това да се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай