Баби, внучета и партийци запушиха Орлов мост(ОБНОВЕНА)

БСП яхна митинга на "Възраждане", гонят Таско Ерменков от първите редици

Баби, внучета и партийци запушиха Орлов мост(ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

ФОТО БГНЕС

  • БСП яхна митинга на "Възраждане", гонят Таско Ерменков от първите редици

Протестът на баби, внучета и партийци срещу кабинета  пак блокира Орлов мост. Около 1000 души спряха движението на най-натовареното кръстовище. Шествието тръгна по обяд от парламента към Министерски съвет. Демонстрацията се организира от партия "Възраждане", но към нея изведнъж се прикачиха БСП, пенсионери и младежи, както и вечният протестър от зората на демокрацията Йоло Денев. Основното искане е оставка на правителството - за всичко, за което човек може да се сети.

Протестиращите са недоволни от решението за влизане в еврозоната и преминаване към еврото, искат референдум по темата. Обявяват се още срещу договора с Канада, известен като СЕТА, одобрен на първо четене от парламента.
Шестващите развяваха трибагреника и скандираха "оставка". Блокира движението по двата централни булеварда "Дондуков" и "Цар Освободител".

Демонстрацията се организира от партия "Възраждане", но в първите й редици се оказаха поддръжници и от други извънпарламентарни формации, пенсионери, младежи. Както и депутати от БСП - Таско Ерменков и Георги Свиленски.

БСП подкрепя всеки, който иска да свали правителството, независимо от коя политическа сила е, каза Ерменков. И допълни, че щяло да е неестествено той да не е навън заедно с протестиращите.

Присъствието на червените депутати обаче не се понрави на протестиращите от "Възраждане". Социалистът отнесе хули от митингуваща дама, която опита да го изгони от протеста. "Комунистите какво правят тук! Не ви искаме тук", провикна се жена от Стара Загора.

Полицейското присъствие на жълтите павета бе сериозно подсилено. Плътен кордон униформени с жилетки с надпис "антиконфликт" бяха застанали още в началния час на митинга пред парадния вход на Народното събрание, предаде Дарик радио. Протестиращите се бяха събрали до Паметника на Цар Освободител и през първия час не бяха затворили булеварда, така че и двете платна останаха свободни за придвижване на автомобилите. След 13.15 обаче те се отправиха на шествие в посока на Министерския съвет и блокираха движението по Царя, а по-късно го отцепиха и на бул. "Дондуков" пред Министерския съвет, където се събраха да освиркват и да викат "мафия" и "оставка".

През това в парламента вътрешният министър Младен Маринов уточни, че протестът е официално заявен от партия "Възраждане". Министърът призова да не се нарушава общественият ред и бе категоричен, че полицията ще бди за провокатори. "Организаторът носи отговорност за опазването на обществения ред. Винаги сме внимателни за провокатори, които биха нарушили обществения ред. Миналия петък имаше такъв протест, част от лицата нарушиха обществения ред, блокирайки пътни артерии, без да имат заповед за ограничаване на движението. Към момента призовавам организаторите да протестират, но да спазват правата на останалите граждани", подчерта той.

Маринов призова и да няма случаи на насилие към полицаите, каквито имаше при протеста пред МРРБ. "Първата линия полицаи са екипите за диалог и антиконфликт. Това е сигнал към протестиращите, че ние сме там, за да осигурим тяхното конституционно право на протест. Но когато се излезе извън рамките на закона, останалите граждани очакват да се намесим, така че градът да функционира нормално. Надявам се организаторът да преценява тези неща и да не провокира, той носи отговорност", добави министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай