Прокуратурата проговори за Борисов. Каква е ролята на Кирил Петков

Ето какво съобщи СГП

Прокуратурата проговори за Борисов. Каква е ролята на Кирил Петков | StandartNews.com

Прокуратурата даде извънреден брифинг с подробности за Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

До момента са били разпитани шестима свидетели, съобщиха СГП като първият от тях е бил премиерът Кирил Петков, с чийто разпит започнало делото срещу Борисов. Петков разказал пред разследващия полицаи за срещата с Лаура Кьовеши и твърдения на Божков, които бил чел в медиите.

Показанията възпроизвеждат тези медийни твърдения на Божков, казаха от СГП. Самият той не е разпитан.

Ето какво още съобщиха от Софийска градска прокуратура:

"След 10 ч. днес в СГП бе получен факс, с който ГД "Национална полиция" заявяват, че са образувани досъдебни производства за изнудване, в които са участвали или които са били извършени от длъжностно лице. От изнудването са причинени значителни имуществени щети. Има разпит на свидетел и последващи претърсвания и изземване на вещи.

Същият факс уведомява за вчерашно задържане в срок до 24 часа на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. По-късно са постъпили и материали по делото, докладвани от разследващия орган.

Докладвани са разпити на 6 свидетели, сред които е и настоящият премиер Кирил Петков. Неговият разпит е бил първи.

Петков разказва за публично оповестена среща на 18 март с Лаура Кьовеши, на която са говорили за публичните твърдения, че Васил Божков е изнудван от Борисов, Горанов и Арнаудова. Твърденията му са само на база медийни публикации, без да ги конкретизират. Самият Божков не е разпитван като свидетел по делото.

Следват претърсвания и изземвания, за които са съставени общо 3 протокола.

Днес са извършени разпити и на други лица, някои от които са свързани с Божков.

Разпитан е служител в търговските дружества на Божков, свидетелстващ, че Божков се е познавал с Борисов и Горанов и се е срещал и с двамата. Свидетелят обаче не е присъствал на срещите. Той добавя, че Божков е разполагал със значителни лични парични средства, но не е споделял за какво ги е харчил, нито е споделял да е бил изнудвал.

Управител във фирма на Божков пък е разпитан и споделя начина, по който Божков е оперирал с финансите. Той казва, че никога не му е възлагано да ходи до държавни институции, нито е придружавал Божков във финансовото министерство и Държавната комисия по хазарта.

Друг свидетел казва, че Божков е идвал само с пура в ръце в тези институции, не е идвал с торби, пликове или друг багаж.

Бивш съдружник на Божков казва пък, че бизнесменът се е срещал много пъти С Борисов и Горанов, но самият свидетел не е присъствал на срещите. Божков често е взимал пликове с пари в себе си преди посещенията. Няма информация за какво са били тези пари.

Наблюдаващи прокурори са установили, че делото не е докладвано в неговата цялост. Около 20.30 днес в СГП са постъпили допълнителни материали, които следва да се разглеждат".

Очаквайте подробности

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай