Сряда,

Прокуратурата проговори за Борисов. Каква е ролята на Кирил Петков

От: СТАНДАРТ -
30407
Прокуратурата проговори за Борисов. Каква е ролята на Кирил Петков
A
A
A

Прокуратурата даде извънреден брифинг с подробности за Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

До момента са били разпитани шестима свидетели, съобщиха СГП като първият от тях е бил премиерът Кирил Петков, с чийто разпит започнало делото срещу Борисов. Петков разказал пред разследващия полицаи за срещата с Лаура Кьовеши и твърдения на Божков, които бил чел в медиите.

Показанията възпроизвеждат тези медийни твърдения на Божков, казаха от СГП. Самият той не е разпитан.

Ето какво още съобщиха от Софийска градска прокуратура:

"След 10 ч. днес в СГП бе получен факс, с който ГД "Национална полиция" заявяват, че са образувани досъдебни производства за изнудване, в които са участвали или които са били извършени от длъжностно лице. От изнудването са причинени значителни имуществени щети. Има разпит на свидетел и последващи претърсвания и изземване на вещи.

Същият факс уведомява за вчерашно задържане в срок до 24 часа на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. По-късно са постъпили и материали по делото, докладвани от разследващия орган.

Докладвани са разпити на 6 свидетели, сред които е и настоящият премиер Кирил Петков. Неговият разпит е бил първи.

Петков разказва за публично оповестена среща на 18 март с Лаура Кьовеши, на която са говорили за публичните твърдения, че Васил Божков е изнудван от Борисов, Горанов и Арнаудова. Твърденията му са само на база медийни публикации, без да ги конкретизират. Самият Божков не е разпитван като свидетел по делото.

Следват претърсвания и изземвания, за които са съставени общо 3 протокола.

Днес са извършени разпити и на други лица, някои от които са свързани с Божков.

Разпитан е служител в търговските дружества на Божков, свидетелстващ, че Божков се е познавал с Борисов и Горанов и се е срещал и с двамата. Свидетелят обаче не е присъствал на срещите. Той добавя, че Божков е разполагал със значителни лични парични средства, но не е споделял за какво ги е харчил, нито е споделял да е бил изнудвал.

Управител във фирма на Божков пък е разпитан и споделя начина, по който Божков е оперирал с финансите. Той казва, че никога не му е възлагано да ходи до държавни институции, нито е придружавал Божков във финансовото министерство и Държавната комисия по хазарта.

Друг свидетел казва, че Божков е идвал само с пура в ръце в тези институции, не е идвал с торби, пликове или друг багаж.

Бивш съдружник на Божков казва пък, че бизнесменът се е срещал много пъти С Борисов и Горанов, но самият свидетел не е присъствал на срещите. Божков често е взимал пликове с пари в себе си преди посещенията. Няма информация за какво са били тези пари.

Наблюдаващи прокурори са установили, че делото не е докладвано в неговата цялост. Около 20.30 днес в СГП са постъпили допълнителни материали, които следва да се разглеждат".

Очаквайте подробности


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички