Събота,

Производителят: Пакетът за F-16 си има всичко

От: Редактори -
A
A
A

Сделката за самолетите F-16 Блок 70 за българските ВВС ще включва обучение за пилоти и наземни екипи, логистика, помощно оборудване и оръжия за всички оперативни нужди, съобщават от компанията-производител Локхийд Мартин.

България ще придобие най-усъвършенстваните изтребители от четвърто поколение, съществуващи в наши дни, с вградени технологии, разработени за петото поколение изтребители F-35 Мълния II и F-22 Раптор.

Новите самолети ще гарантират националната сигурност на страната и ще осигурят дългосрочно развитие на боеспособността на българските военновъздушни сили, подчертават от компанията.

Няма да се наложи България да осигурява каквито и да било допълнителни оръжия чрез отделни договори с трети страни или лицензи за интегрирането и използването им от чужди правителства, което би довело до допълнителни разходи и несигурност.

В споразумението няма абсолютно никакви скрити разходи, подчертават от Локхийд Мартин с изявление, публикувано на сайта на компанията.

Изявлението идва след упреците на президента Радев, че страната ни може да получи самолети с орязана боеспособност. Припомняме, офертата за самолетите "Грипен", предпочетени Радев, не включваше оръжия, оборудване, обучение или други допълнителни придобивки. Тя предполагаше отделно да се преговаря с трети страни за постигането на боеспособност и съвместимост с НАТО.

България получава "боеспособно, ниско-рисково и ценово ефективно решение за нуждите на националната сигурност на България и НАТО", се казва в публикацията.

"Макар, че е под името на F-16, най-новото поколение изтребител Блок 70 е напълно нов и различен самолет - част от цялостния пакет, който ще осигури на България един от най-усъвършенстваните и боеспособни изтребители в НАТО в Европа. Снабден със съвременна екипировка от оръжия, които са включени в цената, той ще осигури много повече възможности от обикновен еър полисинг." - посочват от компанията.

Днес в Европа на въоръжение са над 700 самолета F-16. Гърция също потвърди, че ще модернизира 84 от своите изтребители F-16 от по-старо поколение до F-16 V - конфигурация, подобна на новия Блок 70, за който преговаря България.

"Дългосрочните партньорски взаимоотношения с Локхийд Мартин ще донесат много ползи на българската икономика и индустрия. Като глобален технологичен лидер, Локхийд Мартин помага на хората да се чувстват защитени като разрешава комплексни предизвикателства, подкрепя и прилага научни открития и осигурява иновативни решения." - допълват производителите, като подчертават, че новите Ф-16 ще осигурят оперативна съвместимост с НАТО за десетилетия напред.

Новият завод на Локхийд Мартин, разположен в Грийнвил, Южна Каролина, скоро ще започне производството на F-16 Блок 70 за Бахрейн и Словакия. Там ще бъдат произведени и изтребителите за България.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички