Проф.Янакиев: Политическият вот не е за "фенклуб"

Ранните симптоми на фашизоидността е разделянето на елит и народ

Проф.Янакиев: Политическият вот не е за "фенклуб" | StandartNews.com

“Гражданите в България трябва да разберат, че политическите избори са различни от изборите за любимец”, коментира философът проф. Калин Янакиев в анализ за БГНЕС. Според него, има много прилики, но и много разлики между сегашната ситуация, създала се след парламентарните избори на 4 април, и ситуацията опреди 31 години, когато вотът е за 7 Велико Народно събрание. Общото е, че и тогава, и днес една немалка част от хората са гласували за края на едно доста продължително статукво, допълва философът.

“Това, с което днес почти 1 милион български граждани искат да се простят, прилича по някакъв начин на епохата на Тодор Живков. Самият премиер Бойко Борисов през последните години заприлича на Тодор Живков и като манталитет, и като евтина тарикатщина, и като хвалби, които хората започнаха да възприемат по същия начин като вятър и мъгла, както възприемаха непрекъснатите успехи на развития социализъм по времето на Живков. Хората започнаха да се прощават със същия ентусиазъм, фестивалност и насмешка с Бойко Борисов, както се прощаваха с Тодор Живков. Дотук обаче е приликата, защото ситуацията, която се създаде след 4 април е далеч по-сложна и по-различна”, твърди проф.Янакиев. По думите му, днес е трудно да се разделим със сегашното статукво, защото то има своите многобройни клиенти.

“За разлика от много анализатори, не бих употребил думата месия за Слави Трифонов, а една друга дума, която напоследък се набива в съзнанието ми – това е „фенклуб“. Не може в България хората да продължават да нямат ясното съзнание, че политическите избори са различни от избори за любимец. Това не са избори за подиума, а друг вид.

"Демократична България“ е единствената партия от тъй наречените протестни партии, уви, тя няма тази електорална мощ в момента, за да може да осъществи подобна промяна.

"В България започнаха да проникват фашизоидни настроения. Един от ранните симптоми на фашизоидността е разделянето на елит и народ и тяхното противопоставяне, стигматизирането на елита", категоричен е прф.Янакиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай