Професори зад Сергей за Европа

5 часа спор за Украйна на „Позитано" 20

Професори зад Сергей за Европа | StandartNews.com

Боровец. Двама професори официално са в листата на БСП за европейските избори, след като кандидат-депутатите бяха гласувани от Националния съвет на партията в събота. Както вече "Стандарт" съобщи, соцлидерът Сергей Станишев ще води листата на БСП за вота на 25 май. Проф. Андрей Пантев и проф. Николай Джагаров са съответно на 9-то и 16-то място. Очаквано, веднага след Станишев пленумът на БСП отреди място на сегашния шеф на червените евродепутати в ЕП Илияна Йотова. Зам.-председателят на партията Георги Пирински е трети. От 4 до 6 място имената са Петър Курумбашев, Достена Лаверн и Светлина Йолчева.

 

Последната дама е от Социалдемократите, които са коалиционен партньор на БСП и ще бъде излъчена директно от партията си. Журналистът на в. "Дума" Александър Симов е на 8-мо място в червената листа.

 

Новината за официалното му избиране го завари в Крим, където Симов е командирован да отразява референдума тази неделя. Темата за Украйна разбуни духовете на червения пленум в събота и депутатите закъсняха малко за двудневния семинар в Боровец. Причината бе текст на декларация, която ръководството на БСП трябва да приеме за ситуацията в Крим.

 

Кризата между Киев, Москва и Брюксел и позицията на България и в частност на БСП отприщиха 5-часови спорове. Социалистите поискали по-балансирана поиция от външния ни министър Кристиан Вигенин, който вече заяви, че страната ни няма да признае референдума за отделянето на Крим.

 

„Подкрепяме тезата за цялостния интегритет на Украйна. Смятаме за много важна ролята и поведението на украинските власти в тази ситуация", заяви след Националния съвет Станишев. „Разбираме, че Руската федерация има своите легитимни интереси и загриженост, но ескалацията, в това число военната, на двустранните действия не са път към тези интереси. Призоваваме Руската федерация, Украйна и ЕС час по-скоро да започне конструктивен диалог", допълни още соцлидерът.

 

Соцдепутатът Страхил Ангелов, който през последните седмици е един от най-отявлените критикари на Вигенин пък предложил на другарите си, България да бъде домакин на международна конференция за намаляване на напрежението в Украйна.

Евролиста на БСП за 25 май 2014 г.

 

1. Сергей Дмитриевич Станишев
47г.; президент на ПЕС; председател на БСП; председател на ПГ на КБ;

 

2. Илияна Малинова Йотова - досегашен член на ЕП
49 г.; член на ЕП от 2007г.; БСП.

 

3. Георги Георгиев Пирински
65г.; заместник-председател на БСП

 

4. Петър Атанасов Курумбашев
46г.; народен представител от 2009 г.

 

5. Достена Христова Ангелова-Лаверн - издигната от ИК
39г.; висше образование – магистър от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" (Право). Магистър е по съвременна история и доктор по политическа антропология в Училището за академични изследвания по социални науки в Париж. Лаверн живее в Страсбург и работи като журналист в списанието за култура на френския ежедневник "Ле Дерниер Нувел д'Алзас". Автор на книгата „Експертите на прехода". Основен обект на изследване в нея са българските тинк-танкове.

 

6. Коалиционен партньор - ПБСД

 

7. Евгени Захариев Кирилов - досегашен член на ЕП
69г.; член на ЕП от 2007 г.

 

8. Александър Тихомиров Симов
36г.; висше образование – журналистика (ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски"). Работил e като журналист във вестниците „Стандарт", „Пловдивски труд", „Земя". От 2004 година работи във вестник „Дума". Активен блогър. Секретар на Оперативното бюро на МО на БСП с ресор „Медийна политика". Член на БСП.

 

9. проф. Андрей Лазаров Пантев
75г.; историк

 

10. Ия Тодорова Петкова- Гурбалова
33г; доктор по политически мениджмънт

 

11. Пламен Димитров Чернев
40г-кмет на община Сухиндол (област Велико Търново) за втори мандат.

 

12. Стоян Ташков Ташков
– 34г.; Главен асистент в Технически университет

 

13. Наталия Стоянова Стоянова - Петрова
37г.; Работила е в БНТ (експерт в дирекция „Международна дейност") и в БНБ като експерт в отдел „Връзки с обществеността" и началник на кабинета на управителя като Асистент. Член на Национално движение „Русофили" от 2008г

 

14. Катя Колева Келевска
45г.; Председател на ИСИ от 2011г. Областен координатор на ОЖС-Смолян; член на ОблС на БСП-Смолян

 

15. Момчил Стефанов Неков
27г.; Политолог, старши инспектор в Комисията за защита на личните данни

 

16. проф. Николай Филев Джагаров
65г.; висше образование – професор, доктор на техническите науки и доктор от Санкт-Петербургския електротехнически Университет.

 

17. Николай Асенов Тишев
38г.;Изпълнителен директор на Пристанище-Бургас ЕАД

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай