Сряда,

Професор каза какви грешки правим със Северна Македония

От: СТАНДАРТ -
10926
Професор каза какви грешки правим със Северна Македония
A
A
A

Проф. Кирил Топалов посочи грешките, които прави България в отношения ни със Северна Македония.

Мислят ли в Северна Македония европейски и добросъседски - да им дадем път, посъветва  Топалов в "Денят започва" по БНТ. Според него тактиката ни със Северна Македония не е много правилна.

"Гърция не се занимаваше с тях, тя им поставяше условията и не ги остави да мислят. Ние правим грешка, че ежечасно говорим с тях, с Европа, с нашето общество. Според мен тази тактика не е много правилна. Има историческа комисия, ние с тяхната историческа комисия се мъчим по някакъв начин да изясним историческата страна на проблематиката. Би трябвало на политическа основа да се потърси някаква възможност да се разбере какво мисли Република Северна Македония по този, този и онзи въпрос и когато се окаже, че мислят европейски и добросъседски, да им се даде път", коментира той. Според него наш политически интерес са Балканите да са в ЕС.

"Ние сме декларирали, че сме "за" това Балканите да бъдат част от Европа, както винаги са били", коментира още проф. Топалов. Той коментира и темата за искания от премиера Кирил Петков КСНС при президента за Северна Македония. Проф. Топалов отчете, че преди 5-6 месеца е имало КСНС по темата, но сега имаме война и може би с оглед на тази промяна, да има нужда от свикване на този съвет.

"Не мога да ги съветвам, те са политици, ние сме историци и литературни и културни историци, можем само да даваме експертиза. Науката в Република Северна Македония са ли с европейски измерения или не са? Не са, защото те фалшифицират историята. Не приемат аргументите, които съществуват от хилядолетия в науката. Значи в този смисъл те не са готови. Ние виждаме в лабораторен вид, в работата на нашата комисия със северномакедонската как тази държава фалшивицира науката", заяви още проф. Топалов. Проф. Топалов заяви, че Русия обаче и в двата случая е в изгодна ситуация за Северна Македония, а ние в двата случая сме губещи.

"Ако пуснем Македония, те ще имат троянски кон в ЕС, ако не я пуснем Сърбия и Македония са една преграда между България и Европа", каза той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички