Петък,

Проф. Герджиков: "Магнитски" не действа в България

От: СТАНДАРТ -
1398
Проф. Герджиков: "Магнитски" не действа в България
A
A
A

Български граждани не могат да бъдат санкционирани по закона „Магнитски”. Това заяви топ юристът проф. Огнян Герджиков, бивш служебен премиер и бивш шеф на НС. Ние не сме щат на Съединените американски щати. Това е чужд закон, той няма пряко приложение у нас, категоричен бе юристът. И допълни: „Чудя се как това не е стигнало до акъла на хората, че законът „Магнитски” изобщо не може да засегне български граждани”.

Това е американски закон. Американски закон няма действие в България. Точка, отсече Герджиков.

„Аз дълбоко не разбирам фиксацията в главния прокурор и специализираното правосъдие. Все едно това е съдебната реформа. Аз това абсолютно не го разбирам“, каза още бившият служебен премиер Огнян Герджиков.

„Не знам защо управляващите предполагат, че така лесно могат да направят смяна на главния прокурор. Простата аритметика показва, че това много трудно може да стане. Това ще е един удар във въздуха“, смята Герджиков.

„Главният прокурор е административен ръководител. Прокурорите са тези, които могат да повдигнат обвиненията. Моето обяснение за фиксацията с главния прокурор е, че той се свързва с досегашното управление на ГЕРБ и фигурата на Бойко Борисов“, коментира Герджиков.

Помолен да коментира думите на главния прокурор Иван Гешев, че управлението иска да бори корупцията с изрезки от вестници, Герджиков каза, че „ако е тъмно, корупцията ще вирее“.

„Корупцията трябва да се осветлява, ако е тъмно, тя ще вирее. Ако се осветлят нещата, няма да вирее лесно. Навсякъде има корупция, въпросът е да бъде максимално минимизирана“, каза Герджиков.

Относно коментарите срещу специализирането правосъдие, че не работи ефективно, Герджиков каза, че е изненадан, защото реално Народното събрание работи най-неефективно. „Нашият парламент непрекъснато си пише слаба оценка. Приема днес един закон, след 2 месеца прави изменение и допълнение и така. Дайте да го затворим този парламент щом работи толкова зле“, каза Герджиков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички