Продължават преговорите за бюджета на Евросъюза

Най-сложен остава въпросът с механизма за върховенството на закона, с който ще бъде обвързано отпускането на средствата

Продължават преговорите за бюджета на Евросъюза | StandartNews.com

Срещата на европейските лидери приключи късно снощи без да се стигне до компромис по бюджета на Европейския съюз за следващите 7 години и плана за икономическо възстановяване от коронавируса.

Държавните и правителствени ръководители ще се съберат отново по-късно днес в Брюксел за трети пореден ден в опит да намерят компромис. Основните разногласия остават за съотношението безвъзмездни средства/заеми в плана, както и за механизма за върховенството на закона, по който ще се отпускат средствата.

Най-сложен остава въпросът с механизма за върховенството на закона, с който ще бъде обвързано отпускането на средствата. Наблюдатели отбелязват, че този въпрос изобщо не е решен. Унгарският премиер Виктор Орбан заплаши да наложи вето и на бюджета, и на плана, ако механизмът бъде приет. Италия внесе предложение за оценката, която да предшества отпускането на средства от фонда за възстановяване. Премиерът Джузепе Конте предлага тази оценка да се одобрява в рамките на 4 седмици от Съвета по препоръка на Европейската комисия със засилено квалифицирано мнозинство.

Въпросът, който разделяше сериозно лидерите - за съотношението безвъзмездни средства/заеми в плана, като че ли е на път да намери решение след предложението на Мишел  50 млрд. евро от перото, предвидено за грантове, да бъде прехвърлено към заемите. Според анализатори, споразумението вече се очертава, но има още доста детайли за доизясняване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай