Неделя,

Прибират палати и за конфликт на интереси

От: Администратор -
2575
Прибират палати и за конфликт на интереси
A
A
A

София. Палати, коли и авоари, придобити в резултат на конфликт на интереси, ще бъдат отнети в ползи на държавата. Такава промяна в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси предлагат депутати от БСП. Възнагражденията, получени от държавната хазна, също ще бъдат отнемани. Променят се и глобите при закъснение при подаване на декларация за конфликт на интереси. Тя ще е според работната заплата на лицето, заемащо публична длъжност. "Не може и министърът на икономиката и енергетиката, и директорът на училището в Годеч да плащат една и съща глоба", мотивира предложението председателят на парламентарната комисия за тефтерчето на Филип Златанов Кирил Добрев (БСП). Новите текстове предвиждат и възможността комисията да поиска от съда разкриването на банкова тайна. Имената на установените в конфликт на интереси пък ще бъдат публично достъпни на сайта на комисията.

Другата промяна, която ще настъпи в работата на комисията, ще е задължението всички нейни членове да подписват декларация преди всяко заседание, че нямат конфликт на интереси по случая и не им е оказван икономически или политически натиск. Разпределянето на преписки пък ще става на случаен принцип. Целта е комисията да започне да работи като колективен орган и да се прекрати едновластието на председателя й, разясни Мая Манолова (БСП).
Въвеждат се и по-ясни правила за избор на членове, както и по-високи професионални изисквания към тях. Манолова разясни, че останалите трима от общо пет членоове на комисията ще бъдат сменени заради правилата за ротация. Това е и причината да се бърза с промените. За председателя се въвежда изискване да има висше юридическо образование, поне 7 години стаж по специалността, както и да отговаря на други условия, например да не е осъждан или да не е на изборна длъжност. За редовите членове стажът е 5 години, като отново трябва да са завършили право. Председателят, неговият заместник и един от членовете ще бъдат избирани от Народното събрание. Парламентарна комисия пък ще изслушва публично кандидатите. С промените се разширяват и длъжностите, които подлежат на проверка. В списъка ще бъдат добавени всички лица, които се занимават с разпределянето на публични финанси, както и на средства от европейските фондове.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички