Президентът с ключови думи за заветите на илинденци

Радев изтъкна, че гражданите и на България, и на РСМ се прекланят пред тези завети

Президентът с ключови думи за заветите на илинденци | StandartNews.com

Гарантирането на конституционно равноправие на българите в Северна Македония ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 г. за равноправие и справедливост. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по повод 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, предаде БНТ.

Радев изтъкна, че гражданите и на България, и на РСМ се прекланят пред тези завети и пред идеалите на въстанието.

Ето цялото слово на президента:

"От поколения на този площад се събират пътищата на националната ни памет - на българската държавност и духовност. Тук отдаваме почит на безсмъртните имена и събития, които ни обединяват и чертаят летописа на нашия народ. 120 години ни делят от съдбовното лято на 1903 г., когато българите от Македония и Одринска Тракия въздигнаха борбата си за независимост и равноправие в безпримерен героизъм, превръщайки тази борба в незабравима историческа епопея.

Илинденско-Преображенското въстание се превърна в най-масовият израз на волята за свобода на нашия народ. Това въстание се пренесе далеч във времето, защото резултатите от Илинденско-Преображенското въстание надхвърлиха далеч неговите непосредствени и политически военни цели, надхвърлиха рамките на епохата, то се превърна в ярък символ на българския дух и завинаги ще остане непреходно знаме на борбата за правда, права и човешко достойнство

Днес това въстание заема своето важно място в отношенията ни с Република Северна Македония и от нас зависи то да ни води към решаване на проблемите и нашето сближаване на основата на историческата истина. Защото въстанието бе възвестено от камбанния звън на българските черкви, то бе предначертано от следовниците на Левски, Ботев и Раковски, които продължиха да отстояват идеалите на българското националноосвободително движение в поробените земи. Увенчаха го със слава не само калените революционери, но и коравото селско население, което заделяше от своя залък, за да набави оръжие. Месеци наред бунтът устоя с военните умения на редица български офицери и с братската подкрепа на многобройните доброволци от свободна България.

Днес ние, потомците на илинденци от двете страни на границата, още носим своя неизпълнен дълг към дейците на въстанието. Днес, когато ние поздравяваме хората от Република Северна Македония с техния държавен празник, нека не забравяме, че светлите умове на освободителното движение в Македония и Одринска Тракия мечтаеха да превърнат своя роден край в земя на равноправие и справедливост. Затова гарантираното конституционно равноправие на българите в РСМ и опазването на културното ни и историческо наследство по тези земи ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 г. и техния завет за равноправие и справедливост.

Това няма как да не се случи, защото гражданите и на България, и на Република Северна Македония, се прекланят пред тези завети и идеалите на въстанието, а на същите тези идеали и принципи е изградена съвременна и обединена Европа. Затова вярвам, че там, където има обща история, стремеж към диалог, доверие и разбирателство, предстои и общо европейско бъдеще.

Благодаря на инициативния национален комитет, на представителите на традиции, на Съюза на тракийските дружества, на Македонския научен институт, на кметовете и гостите от редица общини от Пиринска Македония и Тракия, които показвате с вашето присъствие днес на този площад, че паметта и идеалите на илинденци са живи и ще продължават да се пренасят през поколенията.

Вечна слава на героите от Илинденско-Преображенското въстание. Да живее България!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай