Президентът тропна по масата. Скастри кабинета

Радев скастри правителството

Президентът тропна по масата. Скастри кабинета | StandartNews.com

Президентът Румен Радев размаха пръст н кабинета. Повод бе позицията на правителстовото за Северна Македония.

По отношение на Република Северна Македония - очаквам правителството да се придържа към декларацията на НС, към постигнатия консенсус на КСНС и към волята на българите откритите въпроси между нашите страни да бъдат решение преди началото на преговорите за членство в ЕС, заяви Радев пред журналисти преди да даде старт на инициативата си „Да засадим дърво, да възродим българската гора“.

Всяко отклонение на правителството от българските национални интереси ще предизвика политическа криза, категоричен бе държавният глава.

"Искам да призова външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинства. Това не съответства на реалността и може да катализира сериозни проблеми в нашите двустранни отношение и да взриви целия процес на европейска интеграция на Северна Македония", предупреди още Румен Радев.

Той коментира и призивите на "Демократична България" за изгонване на руския посланик. Поведението на Елеонора Митрофанова отдавна прекрачи допустимите норми на дипломатическата дейност. Но всички, които призовават за нейното изгонване, трябва да отговорят на някои въпроси. Ще стане ли по-безопасно извеждането на нашите моряци от опасните зони? Какви са перспективите и алтернативите за доставка на енергоносители в близък и средносрочен план?, заяви Радев. И допълни: "Затова искам да се обърна към всички дипломатически представители на чужди държави и да ги призова да изпълняват задълженията си в обхвата на техните правомощия".

Въпреки критичния тон, президентът определи отношенията си с премиера Кирил Петков като нормални и конструктивни и в духа на законите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай