Президентът напъва да има електронно гласуване

Румен Радев поиска гаранции от новия състав на ЦИК, че изборите ще бъдат честни и прозрачни

Президентът напъва да има електронно гласуване | StandartNews.com

Президентът Румен Радев обяви днес, че веднага след приключване на изборите за Европейски парламент ще направи офанзива за възможно по-бързото въвеждане на електронното гласуване в България. Това стана ясно от изявлението му на среща с новото ръководство на Централната избирателна комисия (ЦИК).

„След тези избори за европарламент смятам да ви поканя отново заедно с представители на агенцията за електронно управление, за да видим следващата стъпка за разработването на карта за експериментално въвеждане и приемане на електронно дистанционно гласуване, което чакат милиони българи не само зад граница, но и в България“, заяви Радев.

В същото време президентът поиска гаранции от новия състав на ЦИК, че изборите ще бъдат честни и прозрачни. Държавният глава настоя да има яснота как ще бъдат определени секциите, в които ще има машинно гласуване и как ще бъдат защитени машините.

Предстои да се провери обществената поръчка за машинното гласуване и схемата на разпределение на машините в изборните секции. Според държавния глава и председателят на ЦИК е голям проблемът с броя на недействителните гласове.

„Всички знаем, че провеждането на свободни честни и прозрачни избори са най-голямото завоевание на демокрацията и трябва да се отстоява със всеки избор. Знаем много добре, че времето ви до изборите за Европейски парламент е изключително ограничено, но в тази връзка съм поканил и Ивилина Алексиева, за да има приемственост”, отбеляза Радев и благодари на бившия председател на ЦИК за свършената работа.

Стефка Стоева, председател на ЦИК, обясни, че днес предстои първото заседание на комисията, на което ще се приеме хронограмата за изборите.

Ще работим върху критериите за разпределението на 3000 машини, уточни Стефка Стоева. Тя също посочи, че недействителните бюлетини са голям проблем, но след изборите ще се направи анализ дали машинното гласуване ще намали техния брой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай